Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Maagkanker

Maagkanker is een kwaadaardige tumor in uw maag. Er bestaan verschillende soorten maagkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende vorm is het adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de klierbuisjes in het slijmvlies van uw maag

Ieder jaar krijgen zo’n 1500 mensen in Nederland de diagnose maagkanker. Deze vorm van kanker komt twee keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. In de meeste gevallen gaat het om mensen die ouder zijn dan 60 jaar.

Klachten

De klachten zijn afhankelijk van de plaats van de tumor. In het beginstadium geeft maagkanker meestal weinig of geen klachten.

Klachten die bij maagkanker kunnen voorkomen zijn:

 • Verminderde eetlust en een afkeur voor voedsel met een sterke geur, zoals koffie, gebraden vlees en bepaalde kruiden
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Snel een vol gevoel na het eten of het idee hebben dat voedsel de maag niet kan passeren
 • Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen
 • Misselijkheid
 • Regelmatig braken of het braken van (kleine beetjes) bloed
 • Brandend maagzuur en oprispingen
 • Duizeligheid en vermoeidheid door bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat door langdurig bloedverlies uit de maag. Dit bloedverlies is vaak lastig op te merken. Soms is bloedverlies uit de maag te herkennen aan een pikzwarte, teerachtige ontlasting

Deze klachten hoeven niet per se op maagkanker te wijzen. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben.

Oorzaak

De precieze oorzaak van maagkanker is niet bekend. Maagkanker kan ontstaan uit een poliep. Dat is een woekering van het maagslijmvlies. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook altijd. Sommige poliepen kunnen echter uitgroeien tot maagkanker. Dit zijn meestal de adenomateuze poliepen die ontstaan uit klierbuisjes in het maagsluimvlies.

Maagkanker kan mogelijk ook ontstaan als gevolg van een chronische ontsteking van uw maagslijmvlies. Een chronische maagslijmvliesontsteking kan ontstaan door een langdurige infectie met de Helicobacter pylori bacterie. De chronische ontsteking kan op den duur overgaan in een blijvende verandering van uw maagslijmvlies. Hieruit kan mogelijk een kwaadaardige tumor ontstaan.

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op maagkanker vergroten. Deze risicofactoren zijn:

 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Een langdurige infectie (van tientallen jaren) met de Helicobacter pylori bacterie
 • Ongezonde en eenzijdige voeding; met name het eten van weinig groente en fruit
 • Een eerdere maagoperatie waarbij een deel van uw maag is verwijderd
 • Een hoge consumptie van gerookte en in zout ingelegde voedingsmiddelen

Erfelijkheid

Bij ongeveer 3 tot 5% van alle patiënten met maagkanker speelt erfelijkheid een rol. In families met een erfelijke vorm van maagkanker komt maagkanker vaak op jonge leeftijd voor. Er zijn verschillende erfelijke aandoeningen bekend, waarbij onder andere maagkanker kan ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn het Peutz-Jeghers Syndroom en Familiaire Adenomateuze Polyposis. Een erfelijke aandoening waarbij maagkanker op de voorgrond staat is erfelijke diffuse maagkanker.

Onderzoeken

Om vast te stellen of er sprake is van maagkanker onderzoeken we u. Daarbij gebruiken we diverse onderzoeksmethoden. Lees hier meer over de onderzoeken.

Behandelingen

Afhankelijk van het stadium van de maagkanker, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Lees hier meer over de behandelingen.

Doorverwijzen

Voor aanvullend onderzoek, bestraling en een operatie sturen we u door naar het Medisch Centrum Leeuwarden of het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Voor chemotherapie of het plaatsen van een stent (metalen buis) kunt u ook terecht in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Meer informatie

Meer informatie over maagkanker vindt u op www.mlds.nl en www.kanker.nl.