Spring naar inhoud

Huidkanker

Huidkanker is een vorm van kanker die zich voordoet aan uw huid. Huidkanker geeft lang niet altijd klachten. In sommige gevallen heeft u last van een wondje dat niet wil genezen of wordt de plek gevoelig. Toch is het van belang dat we huidkanker snel behandelen om uitzaaiingen te voorkomen.

Huidkanker komt zeer vaak voor. Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt een vorm van huidkanker. De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is dat uw huid te veel en te lang in de zon is geweest. Uw arts maakt onderscheid tussen niet-gepigmenteerde huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom) en gepigmenteerde huidkanker (melanoom).

Het Huidkankercentrum van ziekenhuis Nij Smellinghe is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van huidkanker. De dermatologen werken hierbij samen met de pathologen, oncologisch en plastisch chirurgen.

Onderzoeken

Om te onderzoeken of u huidkanker heeft, onderzoekt de dermatoloog de verdachte plek op uw lichaam. Ook kan de arts een huidmonster afnemen om verder te onderzoeken. Dit noemen we histologisch onderzoek.

Behandelingen

De belangrijkste behandeling van huidkanker is dermatochirurgie. Daarbij verwijdert de behandelend arts de kwaadaardige huidafwijking met een mes. Soms (zoals bij bepaalde vormen van basaalcelcarcinoom) is het voldoende om een crème te smeren op de plek, passen we stikstoftherapie toe of raden we u een speciale lichtbehandeling aan.

Onvoorspelbaar groeiende of grotere plekken in het gezicht kunnen behandeld worden met Mohs-chirurgie. Deze techniek is vernoemd naar de bedenker ervan: Frederic Mohs (Verenigde Staten). Met deze behandeling  kan huidkanker zo volledig mogelijk verwijderd worden terwijl er zo min mogelijk gezond weefsel weggehaald wordt. De behandeling kan enkele uren in beslag nemen en wordt uitgevoerd in het Mohs Centrum Friesland / Noord-Nederland in Nij Smellinghe.

In zeldzame gevallen heeft bestraling de voorkeur.

Doorverwijzen

Voor de meeste behandelingen kunt u terecht in het Huidkankercentrum van Nij Smellinghe en het Mohs centrum Friesland/ Noord-Nederland. Wanneer we bij u een zeldzame huidtumor of zeer complexe omvangrijke huidkanker vinden met doorgroei in andere organen zoals bot, is er samenwerking met bijvoorbeeld het hoofd-hals team van ziekenhuis MCL te Leeuwarden of verwijzing voor Mohs-chirurgie in het UMCG in Groningen.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het Huidkankercentrum/Mohs Centrum Friesland op de polikliniek Dermatologie.

Meer informatie

Meer informatie over huidkanker vindt u op www.kanker.nl en www.nvdv.nl.