Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Galwegkanker

Kanker in uw galwegen is een zeldzame vorm van kanker. Ieder jaar zijn er ongeveer 400 nieuwe patiënten met galwegkanker. Deze vorm van kanker komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Verreweg de meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.

Er is weinig bekend over galwegkanker. Doordat er maar weinig patiënten zijn, is het moeilijk om (grootschalig) onderzoek te doen naar de oorzaak, de risicofactoren en mogelijke behandelingen.

Klatskin-tumor

Een speciale vorm van galwegkanker is de Klatskin-tumor. Een Klatskin-tumor is een tumor die zit op de plek waar uw linker- en de rechter levergang samenkomen.

Klachten

Een tumor aan uw galwegen veroorzaakt bijna altijd klachten zoals jeuk, pijn, gewichtsverlies en koorts. De diagnose galwegkanker kunnen we vaak pas in een laat stadium stellen.

Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Pijn in de bovenbuik
  • Geelzucht
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verminderde eetlust
  • Algehele zwakheid en vermoeidheid

Oorzaak

De oorzaak van een tumor aan uw galwegen is onbekend. Het is wel bekend dat mensen met galwegcysten een verhoogde kans hebben op galwegkanker. In dat geval ontstaat een tumor in de cyste. Om die reden verwijderen we galwegcysten bij volwassenen vrijwel altijd tijdens een operatie.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vrouwelijke hormonen, galstenen en overgewicht mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van galwegkanker. Hier is echter nog veel onduidelijkheid over.

Onderzoeken

Tumoren in uw galwegen kunnen we opsporen door middel van verschillende onderzoeken. Denk aan:

  • Bloedonderzoek
  • Echografie van uw buik
  • CT-scan van uw buik
  • MRI-scan van uw buik

Lees hier meer over de onderzoeken.

Behandelingen

Uw behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte en ook van een aantal persoonlijke factoren. Meestal is galwegkanker te uitgebreid om u te opereren. De arts zal dan proberen om uw klachten te verminderen.

Lees hier meer over de behandelingen.

Doorverwijzen

Voor de operatie van tumoren in uw galwegen verwijzen we u door naar onze collega’s van het Medisch Centrum Leeuwarden of het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Voor chemotherapie of het plaatsen van een stent (metalen buis) in uw galwegen, kunt u ook terecht in Nij Smellinghe.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Meer informatie

Meer informatie over galwegkanker vindt u op www.mlds.nl en www.kanker.nl.