Gerard Samson is in maart 2022 begonnen als vrijwilliger in Nij Smellinghe. Naast zijn werk bij het Informatiepunt verzorgt hij in samenwerking met de Bibliotheek ook cursussen over digitale vaardigheden. Hij neemt ons mee in zijn ervaringen.
“Na 42 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, besloot ik om met vervroegd pensioen te gaan. Een paar maanden daarvoor werd ik in het ziekenhuis geopereerd aan mijn beide knieën. Toen ik hier lag tijdens mijn opnames zei ik thuis meteen: ‘Als ik ga stoppen met werken, wil ik hier wel iets doen’. Toen kwam er na mijn pensioen een vacature voor vrijwilliger bij het Informatiepunt en kon ik starten.
Na het stoppen met werken miste ik een bepaald ritme. Naast de werkzaamheden mis je ook de structuur van de omgeving: het sociale en maatschappelijke aspect. Door het vrijwilligerswerk kan ik iets betekenen voor een ander maar maak ik zelf ook weer deel uit van een sociaal netwerk.
In Nij Smellinghe zorgen we naast onze patiënten ook goed voor elkaar. Alle collega’s en afdelingen werken met elkaar samen. In mijn vrijwilligerswerk heb ik met veel mensen contact en dat ervaar ik als erg prettig. Dat vind ik het mooie van het vrijwilligerswerk: je leert veel mensen kennen en ieder heeft zijn eigen ding. Toch zijn we met elkaar altijd in beweging en kijken we naar elkaar om.
Bij het Informatiepunt zijn we een contactpunt voor patiënten en bezoekers. Op de thematafel lichten we onderwerpen uit die in een bepaalde periode centraal staan, bijvoorbeeld gekoppeld aan een collecteweek. Daarnaast verzorg ik ook de cursus Digivitaler: een cursus voor mensen die graag een stap verder willen komen in de digitale wereld.
Bij ons aan de balie kunnen mensen voor allerlei vragen terecht: over Mijn Nij Smellinghe of BeterDichtbij tot een specifiek onderwerp wat op de thematafel getoond wordt. Daarnaast kijk ik altijd om me heen of ik iemand in de hal zie die ik wegwijs kan maken. Ik vind het belangrijk om daar op in te spelen. Ik help de mensen op weg: zowel letterlijk als gevoelsmatig een stapje verder.
Het vrijwilligerswerk brengt me veel voldoening. De mensen komen niet voor niets naar Nij Smellinghe, daar ben ik me altijd bewust van. Waar ik de één kan feliciteren met geboorte bied ik een verdrietige patiënt graag een glas water aan. In Nij Smellinghe word je echt gezien, door iedereen. En iedereen weet ook wat het vrijwilligerswerk voor het ziekenhuis betekent: een fijne aanvulling op de zorg.”