Spring naar inhoud

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Regelmatig lees of hoor je verhalen over een persoonlijke gezondheidsomgeving, in het kort PGO genoemd. Maar wat is dat eigenlijk? 

Wat is een PGO?

Een PGO is de afkorting voor persoonlijke gezondheidsomgeving en is een app of een website die je kunt gebruiken om jouw medische gegevens te verzamelen, straks zelf aan te vullen en ook weer te delen met andere zorgverleners. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens over je medicatie, over uitslagen van medisch onderzoek of de behandeling van een ziekte. De gegevens kunnen afkomstig zijn van verschillende zorgverleners, zoals je huisarts, je ziekenhuis of je fysiotherapeut. Ook kun je in de toekomst zelf gezondheidsgegevens verzamelen en deze toevoegen, bijvoorbeeld over je gewicht, wat je eet en drinkt en hoe vaak je beweegt. 

Al die (medische) gegevens breng je bijeen op één plek: jouw PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving).

Video: Wat is een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?
 

Direct inloggen op jouw PGO of één aanvragen, die gegevens met Nij Smellinghe kan uitwisselen

Vragen

Hoe werkt een PGO?

Wat voor PGO’s zijn er?

Er zijn verschillende PGO’s van verschillende aanbieders. De ene gebruikt een app, de andere een website en ook kunnen sommige aanbieders bijvoorbeeld koppelen met bepaalde apps, zoals een gezondheidsapp of sporthorloge. Iedere PGO ziet er anders uit en heeft weer andere mogelijkheden. Kies een PGO die bij jou past.

!Let op het MedMij-label als je een PGO uitkiest. Dan weet je zeker dat je gegevens veilig worden uitgewisseld.

Meer informatie over ‘Kies een PGO’. Hier kun je PGO’s vergelijken en onderaan ‘PGO-keuzehulp’ kun je op basis van jouw selectie kijken welke PGO’s het beste bij jou passen.

Hoe kies ik een PGO?

Er zijn verschillende PGO’s. De ene is een app, de andere gebruikt een website.

Meer informatie over ‘Kies een PGO’. Hier kun je PGO’s vergelijken en onderaan ‘PGO-keuzehulp’ kun je op basis van jouw selectie kijken welke PGO’s het beste bij jou passen.

!Let op het MedMij-label als je een PGO uitkiest. Dan weet je zeker dat je gegevens veilig worden uitgewisseld.

Nij Smellinghe kan het beste gegevens uitwisselen met PGO’s die met Chipsoft (systeem waar Nij Smellinghe mee werkt) kunnen communiceren. Wij testen regelmatig verschillende PGO’s en hebben (maart 2023) goede ervaringen met Quli en Gezondheidsmeter.

De volgende PGO’s kunnen direct communiceren met Chipsoft:

  • Quli,
  • Gezondheidsmeter
  • Zodos
  • Zorgdoc
  • Ivido
  • Drimpy
  • MIJN PGO
  • Medxpert
  • Patiënt know best

Wat zijn de voordelen van een PGO?

  • Door de informatie die in jouw PGO staat, kun je je beter voorbereiden op een bezoek aan de (huis)arts 
  • Je kunt uitslagen en afspraken nog eens teruglezen op een moment dat jou uitkomt
  • Steeds meer zorgverleners kunnen veilig via MedMij verbinden met PGO’s. Hierdoor kun je steeds meer verschillende medische gegevens in jouw PGO verzamelen op één plek en inzien. En bepaald je met welke zorgverleners jij deze gegevens wilt delen
  • Doordat je in de toekomst ook je eigen gemeten gegevens kunt toevoegen aan jouw PGO, maak je je medische dossier completer

Video: Waarom zou je een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) willen gebruiken?

Wat is het verschil tussen een PGO en Mijn Nij Smellinghe (patiëntenportaal)?

Een PGO is anders dan een patiëntenportaal. In ons patiëntenportaal, Mijn Nij Smellinghe, zie je alleen informatie van ons ziekenhuis. In een PGO kun je, als patiënt, ook informatie van andere zorgverleners veilig ophalen en plaatsen op één plek. En straks ook zelf informatie toevoegen. Als patiënt kies jij zelf een PGO die het beste bij jou past. Er zijn meerdere PGO’s beschikbaar.

Video: Wat is het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal (Mijn Nij Smellinghe)?

Hoe zit het met de veiligheid van mijn gegevens?

Om het uitwisselen van gezondheidsgegevens veilig en probleemloos te laten verlopen is het landelijke MedMij Afsprakenstelsel opgesteld. Dit zijn de spelregels voor het veilig uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners en burgers. Als je aan die standaard voldoet, krijg je als PGO of zorgverlener het MedMij-label. Als het MedMij-logo ziet, weet je dat deze PGO of zorgverlener zich houdt aan de MedMij-regels.

Nij Smellinghe voldoet aan de MedMij afspraken. MedMij is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland en wordt ondersteund door het ministerie van VWS. 

In onderstaande video's vind je meer over hoe jouw gegevens worden beveiligd.

Video: Is een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) veilig?

Video: Hoe worden mijn gegevens in mijn PGO beschermd?

Wat kun je in ziekenhuis Nij Smellinghe met een PGO?

Vanaf 29 september 2022 kan een patiënt zijn medische gegevens verzamelen via een zelfgekozen PGO.

Werkt een PGO goed?

Het ophalen van medische gegevens naar een PGO is nieuw, en helaas niet alles loopt meteen goed. We investeren met zijn allen in de (door)ontwikkeling van de PGO’s, zodat jij straks makkelijk bij jouw (medische) gegevens kan, deze kunt verzamelen en uiteindelijk ook jouw eigen (gemeten) gezondheidsgegevens kunt delen met je zorgverlener.

Video: Waar kun je je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruiken?

Wij testen regelmatig verschillende PGO’s en hebben (maart 2023) goede ervaringen met Quli en Gezondheidsmeter.

Welke PGO-vraag hoort waar?

Veelgestelde vragen over PGO's