Bij Nij Smellinghe geloven we dat succesvolle revalidatie na een ziekenhuisopname meer omvat dan alleen fysiek herstel. Waar de één na een opname graag snel terugkeert naar werk, wil de ander graag weer zelfstandig boodschappen doen, op de (klein)kinderen passen of sporten weer hervatten. Tijdens de behandeling staat het doel van de patiënt centraal, vanuit de gedachte: hoe kan ik op mijn eigen manier weer meedoen en ertoe doen in de maatschappij.
Samenwerking tussen meerdere zorgverleners
Rondom een ziekenhuisopname zijn veel zorgverleners betrokken, zoals artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Soms zijn daar nog andere professionals bij, zoals een bedrijfsarts, arbeidsdeskundige of werkgevers. Door beter samen te werken streven we ernaar om er gezamenlijk voor te zorgen dat de patiënt zijn persoonlijke doelen haalt.
Deze begeleiding begint al vóór een ziekenhuisopname. Door vroeg samen met de patiënt doelen op te stellen voor na de operatie, wordt er zorg ingezet wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt moeite heeft met het opstaan vanuit een stoel, kan een fysiotherapeut ondersteunen om deze activiteit al voor een operatie te trainen. Wanneer verwacht wordt dat na een opname activiteiten lastig zijn om weer uit te voeren, spelen we hierop in. Zo kan een werkgever al vroeg kijken of er aanpassingen op het werk mogelijk zijn. Of kan de fysiotherapeut in een vroeg stadium deze taken met de patiënt trainen.
Eigen regie
We geloven in de kracht van eigen regie voor patiënten. Dit betekent dat patiënten actief betrokken zijn bij hun herstelproces en ondersteund worden om zoveel mogelijk zelfstandig te blijven functioneren. Door als patiënt zelf aan het roer te staan rondom een ziekenhuisopname, versterkt dat zijn vaardigheden en zelfvertrouwen. Hierdoor kunnen deze patiënten na de ziekenhuisopname hun dagelijks leven hervatten en weer meedoen en ertoe doen in de maatschappij. Door samen haalbare doelen te stellen en de juiste begeleiding te bieden, stimuleren we een gevoel van controle en eigenwaarde.
Sneller aan het werk na een knieprothese
De komende jaren wordt een sterke toename van het aantal knieprotheseoperaties verwacht, met name onder mensen in de werkende leeftijd. Het terugkeren naar werk na deze operatie gaat helaas vaak moeizaam. Zo zien we bijvoorbeeld bij knieprotheseoperaties dat 30% van de mensen na één jaar na de operatie het werk nog niet volledig heeft kunnen hervatten.
In het wetenschappelijk onderzoeksproject ‘Van Knieprothese naar Werk’ wordt het arbeidsre-integratieproces bij werkenden die een kunstknie hebben gekregen versneld en verbeterd. In de toekomst onderzoeken we of deze zorg ook aangeboden kan worden voor patiënten die, om een andere reden dan een knieprothese, een operatie en/of opname in ons ziekenhuis krijgen. Vanuit Nij Smellinghe is fysiotherapeut en onderzoeker Daniël Strijbos hier nauw bij betrokken.
Aandacht voor terugkeer naar werk
Het is uniek dat we vanuit het ziekenhuis veel aandacht hebben voor de terugkeer naar werk. Als je opgenomen wordt in het ziekenhuis, kan het zijn dat je langere tijd te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid. Om de terugkeer naar werk te bevorderen is in Nij Smellinghe het zorgpad Back At work After Surgery (BAAS) ontwikkeld om werkenden beter te begeleiden rondom de operatie.
En niet alleen werkenden hebben baat bij onze unieke begeleiding. Ook niet-werkenden, mensen die graag weer zelfstandig boodschappen willen doen, op hun (klein)kinderen willen passen of hun sport willen hervatten, kunnen rekenen op een zorgpad dat afgestemd is op hun persoonlijke doelen. Door nauw samen te werken met diverse professionals zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht hun persoonlijke situatie, de best mogelijke ondersteuning krijgt om weer actief en met vertrouwen deel te nemen aan de maatschappij.
Samengevat
Bij Nij Smellinghe staat de patiënt centraal, met als doel hen weer actief en betrokken te laten zijn in de maatschappij. Door een multidisciplinaire samenwerking, met de nadruk op eigen regie en specifieke zorgpaden zoals BAAS, zorgen we ervoor dat iedereen, ongeacht hun situatie, de best mogelijke ondersteuning krijgt. Onze aanpak is wetenschappelijk onderbouwd en richt zich op het verbeteren van zowel fysieke als mentale fitheid. Hierdoor hervatten patiënten weer met vertrouwen en controle hun dagelijks leven.