Het Expertisecentrum Lymfovasculaire geneeskunde (ECL) is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van lymfoedeem en lipoedeem. We zijn erkend als expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen en nemen deel in het Europese Netwerk VASCERN.
Samenwerken voor de beste zorg
Het ECL biedt zorg van begin tot eind, van bewustwording, vroegdiagnostiek tot behandeling van patiënten met uiterst complexe aandoeningen. Zij helpt mensen van alle leeftijden, van baby's tot ouderen. Het team bestaat uit meer dan 45 zorgprofessionals en specialisten die samenwerken voor de beste zorg. Ze behandelen niet alleen de ziekte, maar kijken naar het hele plaatje, we spreken van een holistische benadering. Er is een speciaal kinderspreekuur en zowel conservatieve als operatieve behandelingen worden aangeboden.
Ondersteunen in zelfmanagement
De zorgprofessionals van het expertisecentrum kijken naar alle aspecten van het menselijk functioneren en werken met de patiënt samen aan beïnvloedbare factoren. Zelfmanagement is belangrijk en wordt gestimuleerd, waarbij ook de omgeving van de patiënt wordt betrokken. Er is aandacht voor nazorg om terugval zoveel mogelijk te voorkomen. Nij Smellinghe ondersteunt onze zorg, waardoor we mogelijkheden hebben voor het gebruik van vragenlijsten, gezondheidsapps en faciliteiten zoals een oefenzaal, een wandelroute en een jeu de boules-baan. Zo wordt beweging en plezier gecombineerd.
Gezonde voeding is belangrijk voor het ziekenhuis. Zo kunnen patiënten van het ECL gebruik maken van de saladebar en is er elke dag keuze uit verschillende soorten vers fruit.
Interprofessionele samenwerking
We werken interprofessioneel, waarbij de expertises van de verschillende zorgprofessionals worden benut. Dit zijn o.a. dermatologen, vaatchirurgen, urologen, een klinisch medicus, psychologen, medisch maatschappelijk werkers, diëtisten, (kinder)fysio-/ oedeem- en huidtherapeuten en dermatologisch verpleegkundigen. Het ECL heeft een lymfoedeemwerkgroep waar patiënten, door deze verschillende specialisten, worden gezien. Ook is er wekelijks is een multidisciplinair overleg om de behandeling van opgenomen patiënten te bespreken en waar nodig aan te passen, samen en overleg met de patiënt.
Kennis delen
Het ECL doet wetenschappelijk onderzoek en deelt kennis door middel van publicaties, lezingen en workshops. Daarnaast worden er bijeenkomsten georganiseerd voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij het ECL. Hierbij wordt kennis en informatie gedeeld om de expertise op peil te houden.