Spring naar inhoud

Green Teams maken de Friese zorg duurzamer

Een mooi en inspirerend interview met de Green Teams van de Friese ziekenhuizen in het Friesch Dagblad van zaterdag 24 augustus 2024. De Green Teams zetten zich vanaf de werkvloer in om minder te verspillen en groenere keuzes te maken. Met kleine stappen wordt de bewustwording bij collega’s vergroot en verduurzamen we de zorg. De uitvoering is niet altijd even makkelijk. Je bent voor ideeën afhankelijk van onder andere leveranciers en wet- en regelgeving. 

Driekwart van zo-nodigmedicatie werd weggegooid

Ellen Poot, apotheker in Nij Smellinghe, vertelt aan Friesch Dagblad meer over de werkwijze die begin augustus is ingevoerd waarmee verspilling van medicatie wordt voorkomen. Bepaalde medicatie wordt niet meer per persoon uitgegeven, maar ligt klaar in de medicijnkast op twee verpleegafdelingen om gebruikt te worden wanneer nodig.

“Naast de nodige medicijnen krijgen veel patiënten ook medicijnen die eventueel nodig zijn, zoals pijnstilling of medicijnen tegen misselijkheid”, vertelt Ellen, lid van het Green Team. “Wij mogen de medicijnen die niet worden gebruikt niet terugnemen volgens wet- en regelgeving, omdat ze buiten de apotheek zijn geweest. Uit een proef bleek dat driekwart van die zo-nodigmedicatie wordt weggegooid”. Doordat de zo-nodigmedicatie sinds augustus direct aan de verpleegafdeling wordt geleverd en niet per patiënt wordt verstrekt, wordt er heel veel minder medicatie weggegooid.

Na succesvolle proef aanzienlijk minder medicatie weggegooid

Apotheker Minke Jongsma van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen heeft deze oplossing bedacht en ontving vorig jaar hiervoor een duurzaamheidsprijs. Green Team Apotheek van Nij Smellinghe heeft dit idee binnen Nij Smellinghe onderzocht. Samen met de verpleegafdelingen Chirurgie en Interne Geneeskunde is er een proef gedaan met de zo-nodigmedicatie. Na een geslaagde proef en goede afstemming is de werkwijze om zo-nodigmedicatie begin augustus ingevoerd op twee verpleegafdelingen in Nij Smellinghe. En wordt er aanzienlijk minder medicatie weggegooid.

Elke stap richting minder verspilling is een stap in de goede richting voor een groenere toekomst! Zo werken we samen aan duurzame zorg.

Green Team

Meer weten over ons Green Team? Bekijk dan deze pagina.

Lees hier het artikel van Friesch Dagblad ‘Met kleine stapjes maken Green Teams de Friese zorg duurzamer’.