Spring naar inhoud

Continu verbeteren van de zorg gaat stapje voor stapje

Kortere opnameduur en patiënt voelt zich fitter

Een concreet voorbeeld van waardegedreven zorg is de ERAS-methode (Enhanced Recovery After Surgery) die in Nij Smellinghe wordt toegepast bij darmkanker. We zien dat met deze methode de complicaties verminderen en de opnameduur aanzienlijk verkort. De patiënt is minder misselijk, sneller actief en voelt zich fitter, ook na de operatie.
ERAS is een wetenschappelijke methode om voor, tijdens en na de operatie gedetailleerd te werken aan een sneller herstel. De zorg wordt zodanig georganiseerd dat de effecten op de patiënt zo gering mogelijk zijn, bijvoorbeeld door andere manieren van pijnstilling of minder drains.

Energie op de werkvloer

Martijn Möllers (chirurg) en Martsje van der Sluis (verpleegkundig specialist Oncologie) vertellen enthousiast aan het kennisplatform Qruxx over waardegedreven zorg en hoe dit zorgt voor veel energie op de werkvloer. Stapje voor stapje verbeteren we continu de zorg door te meten, data te verzamelen en dit met elkaar te delen en te bespreken. Het werk verandert steeds meer van verplegen naar het coachen van patiënten. Het wordt leuker en de werkdruk gaat omlaag.

Lees meer in het Qruxx-interview Nij Smellinghe gaat stapje voor stapje naar waardegedreven zorg.