Minder zout eten
Waarom minder zout eten?
Uw lichaam heeft voeding nodig om goed te functioneren. Veel voeding bevat van nature zout. Vaak voegen fabrikanten ook zout toe. Dit doen zij om de smaak te verbeteren en het eten langer houdbaar te maken. Hierdoor krijgt u snel te veel zout binnen.
Soms krijgt u hier lichamelijke klachten van. Het is belangrijk om uw voeding dan aan te passen. Wij leggen uit wat zout in het lichaam doet. Wij geven ook tips om minder zout te gebruiken.
Hoeveel zout is goed?

Let op hoeveel zout u eet, want:
De meeste mensen eten bijna 10 gram zout.
Het lichaam heeft maar twee gram zout nodig.
Het is voor iedereen beter om niet meer dan zes gram zout per dag te eten.
Zo eet u minder zout
Het meeste zout krijgt u binnen door bewerkte voeding. Voorbeelden hiervan zijn kant-en-klaarmaaltijden, snacks, pizza's, vleeswaren en kaas. Hier heeft de fabrikant extra zout aan toegevoegd.
Minder zout eten is goed te doen. U kunt bijvoorbeeld:
Zelf koken met verse ingrediënten
Kruiden en specerijen gebruiken in plaats van zout
Geen kant-en-klare maaltijden eten
Geen kant-en-klare pakjes en zakjes gebruiken tijdens het koken
Afbouwen
Het kan lastig zijn om minder zout te eten. Neem de tijd om één of twee weken aan minder zout te wennen. U kunt elke dag een klein beetje minder zout toevoegen aan uw eten. U kunt ook bepaalde producten veranderen voor zoutarme soorten. U zult al snel merken dat veel voedsel van zichzelf goed smaakt zonder zout.
Risico's
Eet u te veel zout? Dan heeft u meer kans op gezondheidsklachten.
Schade aan het hart, bloedvaten en nieren
Van te veel zout eten kunt u een hoge bloeddruk krijgen. Dit is schadelijk voor het hart, bloedvaten en de nieren.
Wat is een te hoge bloeddruk?
De bloeddruk heeft twee getallen. Dit zijn de bovendruk en de onderdruk. Normale waarden zijn rond 120/80. Is uw bloeddruk 140/90 of hoger? Dan heeft u een te hoge bloeddruk.
Vocht in de benen
Eet u lange tijd teveel zout? Dan houdt uw lichaam meer vocht vast. Dit vocht gaat vooral naar uw benen, enkels en voeten. Uw benen kunnen dan opzwellen en pijnlijk worden. U kunt dit verhelpen door minder zout te eten. Beweeg ook voldoende.
Vocht achter de longen

Als u teveel vocht in het lichaam heeft, kan dit achter de longen komen. Ademhalen wordt dan moeilijker en u kunt benauwd worden.
Adviezen
Waar zit veel zout in?
Sommige producten bevatten erg veel zout. Het is beter om deze producten niet te eten. Voorbeelden hiervan zijn:
Chips en snacks
Soep uit zak of blik
Kant-en-klare sauzen en kruidenmixen
Kant-en-klare maaltijden en pizza
Vleeswaren en gekruid of gemarineerd vlees
Gepaneerde en gerookte vis
Groente uit pot of blik
Kaas
Smaakmakers zoals ketjap, sojasaus en bouillon
Zoete- en zoute drop
Wat kan ik beter wel eten?
Er zijn ook veel producten die weinig tot geen zout bevatten, zoals:
Groente en fruit
Lichtgezouten vleeswaren en kaas
Ongemarineerd vlees en vis
Aardappelen, pasta en rijst
Zuivelproducten zoals melk en yoghurt
Zoet beleg
Ongezouten noten
Ongezouten boter en olie
Alle soorten dranken
Brood
U kunt brood eten. In brood zit veel zout, maar ook belangrijke voedingsstoffen. Eet u meer dan vijf boterhammen per dag? Overweeg dan brood met minder zout te kopen. Of kies voor ontbijtgranen met melk of yoghurt.
Boodschappen doen
Etiket lezen en vergelijken
Het etiket geeft de hoeveelheid zout aan per 100 gram of per 100 ml. Vaak staat de hoeveelheid ook per portie. Vergelijk producten op basis van de hoeveelheid per 100 gram. Lees altijd de etiketten op verpakkingen. Producten met minder dan 0,3 gram zout per 100 gram zijn een goede keuze.
Termen

De volgende termen geven aan dat er minder of geen zout is toegevoegd.
‘Geen zout toegevoegd’, ‘ongezouten’, ‘bereid zonder zout’ of ‘zonder toevoeging van zout’ betekent dat er geen zout is toegevoegd
'Met minder zout' betekent dat er minimaal 25% minder zout in zit dan in het gewone product
'Zoutarm' of 'natriumarm' is een goede keuze als u minder zout wilt eten
Smaaktips
Vindt u het lastig om minder zout te eten? Probeer dan eens onderstaande smaaktips.
Brood
Voeg plakjes groente toe aan uw boterham, zoals komkommer, tomaat of radijs
Voeg (verse) kruiden en groente toe aan een gebakken ei of omelet, zoals Italiaanse kruiden, paprika en ui
maak een zelfgemaakte tonijnsalade met tonijn uit blik, kwark, rode ui, citroensap en peterselie
Warme maaltijd

Gebruik verschillende bereidingswijzen (bakken, grillen, stoven)
Gebruik verse kruiden of zoutloze kruidenmixen van Verstegen of Euroma
Zelf marineren in olie met kruiden of knoflook geeft extra smaak
Gebruik zoet (honing, suiker) of zuur (azijn, citroen) om het smaakaccent te verleggen
Sauzen zijn vaak makkelijk zelf te maken en bevatten veel minder zout dan kant en klare sauzen
Gebruik kruiden bij groente, zoals dille, koriander, munt of peterselie
Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen natrium en zout?
Vroeger gebruikten we vooral het woord natrium. Nu zeggen we meestal zout. Natrium is een deel van zout. In één gram zout zit 400 mg natrium.
Is zeezout of Himalayazout beter?
Zeezout, Himalayazout, fleur de sel, rookzout of algenzout zijn net zo zout als keukenzout. Het verschil is de manier waarop het zout is gemaakt. Als u minder zout wilt eten, kunt u deze producten beter niet gebruiken.
Mag ik wel kaliumzout?
Kaliumzout kan problemen geven bij hart-, nier- of leverpatiënten. Gebruik daarom geen dieetzout met kaliumchloride. Voorbeelden hiervan zijn: JOZO Bewust, LoSalt of Herbamare natriumarm. Overleg met uw zorgverlener als u dit wilt gebruiken.
Meer informatie
Meer informatie

Hieronder vindt u nuttige links en apps voor meer informatie over zout in de voeding en een gezonde levensstijl:
Nierstichting (Kruidenwijzer, Zoutmeter)
Eetmeter app
Kies ik Gezond app