Spring naar inhoud

IC-café Voeding en beweging

Praktische informatie

Locatie
Nij Smellinghe, Auditorium (presentatie) en Werkcafé (in gesprek met elkaar)

Op woensdag 15 maart 2023 organiseert de IC Nazorgpoli van ziekenhuis Nij Smellinghe een IC-café voor mensen die op de Intensive Care (IC) hebben gelegen en hun naasten. Het thema is ‘Voeding en beweging’. U bent van harte uitgenodigd om het IC-café te bezoeken. U kunt zich hier aanmelden.

Ondersteuning na een IC-opname

Een opname op de IC is een heftige gebeurtenis voor zowel patiënten als naasten, met veel verschillende gevoelens en emoties. Patiënten zijn zo ziek dat ze constante zorg nodig hebben en bijvoorbeeld niet meer zelfstandig kunnen ademen. De familie heeft daardoor veel angst en zorgen, terwijl de patiënt zich vaak weinig van de IC-opname kan herinneren. Als de patiënt ontwaakt is de familie blij dat het beter gaat en voelt de patiënt zich juist erg ziek.

Het ernstig ziek zijn en de IC-opname kunnen ervoor zorgen dat je langdurig fysieke en/of mentale klachten houdt. Het herstel duurt lang en je krijgt bijvoorbeeld te maken met onzekerheden en problemen op het gebied van gezondheid, sociale contacten, intimiteit en werk.

IC-café: Ontmoetingsplek

Het IC-café is een ontmoetingsplek voor mensen die op de IC hebben gelegen en hun naasten. Er is ruimte voor bezoekers om onderling ervaringen te delen. Daarnaast delen experts en ervaringsdeskundigen hun kennis en eigen ervaringen. Het IC-café wordt georganiseerd door de IC Nazorgpoli’s van de vier Friese ziekenhuizen, iedere keer op één van de ziekenhuislocaties.

Het programma

  • 18.30 – 19.00 uur: Inloop
  • 19.00 – 19.05 uur: Welkomstwoord
  • 19.05 – 19.35 uur: Presentatie fysiotherapeut Marcel van der Veen en diëtist Inge van der Wekken over voeding en beweging na een IC-opname
  • 19.35 – 19.45 uur: Vragen uit het publiek
  • 19.45 – 20.00 uur: Vraaggesprek met een voormalig IC-patiënt
  • 20.00 – 21.00 uur: Ervaringen uitwisselen met lotgenoten en professionals in het Werkcafé