Spring naar inhoud

Onderzoeken leverkanker

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek is nodig om vast te stellen of er sprake is van een leverziekte. Ook kan de arts door bloedonderzoek bepalen hoe goed uw lever zijn werk nog doet. Daarnaast kan de arts in uw bloed het gehalte bepalen van de zogenoemde ‘tumormarkers’. Dit zijn speciale eiwitten die de tumor zelf aanmaakt. Aanvullend onderzoek is noodzakelijk om de exacte aandoening vast te stellen.

Beeldvormend onderzoek

Door middel van beeldvormend onderzoek kan de arts meestal vaststellen of er een tumor in uw lever zit. De arts kan een echo, CT-scan of MRI-scan laten maken. Soms is verder onderzoek noodzakelijk. Secundaire leverkanker stellen we vaak vast door middel van een CT-scan of MRI-scan. Als kanker is vastgesteld, maken we standaard zo’n scan om eventuele uitzaaiingen elders in uw lichaam op te sporen.

Leverpunctie of leverbiopsie

Met een leverbiopsie of leverpunctie neemt de arts een stukje weefsel van uw lever weg onder plaatselijk verdoving. Dit gebeurt met een lange holle naald. Dit biopt onderzoeken we onder de microscoop. Op die manier kan de arts vaststellen of er sprake is van een leverziekte. Bij een tumor in de lever zal een leverbiopt vaak in combinatie met een echografie plaatsvinden. Dit noemen we een echogeleide leverbiopsie. De arts ziet dan op het beeldscherm waar de naald precies ingebracht moet worden. Dit is nodig als de arts een bepaald stukje leverweefsel weg moet nemen.