Spring naar inhoud

Leefregels na een operatie aan de neus en/of bijholtes

U heeft in ons ziekenhuis een operatieve behandeling aan de neus en/of bijholtes ondergaan.

Pijn

De pijn na een neusoperatie is over het algemeen licht tot mild. Als u naar huis gaat krijgt u eventueel pijnstilling mee voor een aantal dagen.

Wond


Na de operatie zijn er neustampons bij u ingebracht. Eén of twee dagen na de operatie komt u naar de polikliniek om de neustampons te verwijderen.
 

Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal na enige tijd vanzelf. Het schoonhouden ‘spoelen’ van de neus is zeer belangrijk. U kunt hiermee beginnen na het verwijderen van de tampons. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder ‘Spoelen van de neus met zoutoplossing’.

Dieet


U mag normaal eten en drinken.


 

Mobiliteit

Gedurende de eerste week na de operatie mag u uw neus niet snuiten, mag u niet zwaar tillen en bukken en moet u niezen zoveel mogelijk voorkomen.
Als u moet niezen, doe dit dan via de open mond, zodat de druk kan ontsnappen.
De eerste twee weken na de operatie mag u niet sporten. Overleg met uw arts wanneer u uw werk weer kan gaan hervatten.

Bijzonderheden


………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 

  • Bij klachten buiten kantooruren die gerelateerd lijken aan de operatie die niet kunnen wachten tot de volgende dag, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op 0512 588 146.
  • Voor overige vragen kunt u de polikliniek KNO bellen. Zij zijn bereikbaar op 0512 588 804 tussen 08.00 en 10.00 uur en 13.00 en 15.00 uur.
Download PDF