Spring naar inhoud

Desimpactieschema voor kinderen van 12 jaar en ouder

Inleiding


Je bent onder behandeling van de kinderarts i.v.m. obstipatie. Je moet daarom zakjes laxeerpoeder gaan gebruiken. Er zit nu echter zo veel ontlasting in je darmen (een prop) dat eerst zogenaamde desimpactie nodig is. Dit betekent dat je darmen met hoge doseringen laxeerpoeder leeg worden gemaakt.

Desimpactieschema met Movicolon/Forlax/Laxtra/Macrogol


Hieronder vind je het desimpactieschema; iedere dag moet je 8 zakjes laxeerpoeder innemen. Het desimpactieschema duurt 3 dagen. Ook na dit desimpactieschema moet je langere tijd doorgaan met de zakjes laxeerpoeder! Hoeveel zakjes je na de desimpactie moet gebruiken, als ‘onderhoud’, spreekt de kinderarts met je af.

Dag 1:   8 zakjes

Dag 2:   8 zakjes

Dag 3:   8 zakjes
 

De inhoud van één zakje laxeerpoeder moet worden opgelost in ongeveer 70 ml. water.


Als je 8 zakjes moet gebruiken, betekent dit dus dat je heel veel moet drinken! Het is logisch dat dat niet in één keer lukt. Dat hoeft ook niet maar het is wel belangrijk dat je de totale hoeveelheid binnen 6 uur inneemt, anders hebben de zakjes niet voldoende effect.

Vind je laxeerpoeder opgelost in water niet lekker; los de zakjes dan in iets anders op, bijvoorbeeld ranja, vla of pap.

Tot slot


De zakjes laxeerpoeder zijn dus echt voor een langere periode bedoeld, niet voor maar even of voor ‘zo nodig’. Schrik hier niet van; de darmen worden niet lui van de poeders, zoals vaak wordt beweerd! Je door de obstipatie opgezette darm moet echt even de gelegenheid krijgen weer te normaliseren. Pas als het langere tijd goed gaat, mogen de zakjes laxeerpoeder (heel) langzaam afgebouwd worden. Als je de zakjes te snel afbouwt, ben je zo terug bij ‘af’!

Succes!

Download PDF