Spring naar inhoud

Ontharingslaser

In Nij Smellinghe maken we gebruik van een erg krachtige laser voor ontharen, namelijk de Alexandrite laser of YAG laser. De Alexandrite laser werkt in op het pigment in de haren en is dus het meest effectief als de haren in de actieve (anagene) groeifase zitten. Omdat niet alle haren tegelijk in deze fase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Men gaat uit van gemiddeld 6 tot 8 behandelingen, dit is tevens afhankelijk van de te behandelen locatie.

Ontharingslaser

Het principe van Laser ontharen is gebaseerd op het principe van ‘selectieve fotothermolyse’, een reactie waarbij licht met een zuivere golflengte wordt omgezet in warmte. De laser stuurt laserlicht met een specifieke golflengte die tot diep in de haarkern doordringt en wordt geabsorbeerd door het aanwezige pigment. De energie wordt omgezet in een warmteontwikkeling bij de stamcellen van de te verwijderen haarfollikels, terwijl het weefsel eromheen onaangetast blijft. De verhitte stamcellen komen kortstondig boven een bepaalde temperatuur en worden daardoor uitgeschakeld. De groei van nieuwe haartjes is nu niet meer mogelijk. Voor huidtype 1- 4 is de Alexandrite laser met een golflengte van 755 nm onze eerste keus, voor donkere huidtypen 5 en 6 is de YAG laser het meest geschikt. Uw huid zelf wordt door een ingenieus koelsysteem beschermd tegen oververhitting.

Is het mogelijk alle kleuren haar te verwijderen?

De energie van het Laser wordt hoofdzakelijk opgenomen in het pigment dat geconcentreerd is in het haarzakje. Hierdoor worden de haarwortelcellen dusdanig verhit dat ze worden vernietigd en er geen haar meer kan uitgroeien. Omdat het lasersysteem inwerkt op het pigment van de haren kunnen alleen gepigmenteerde haren worden behandeld. In het algemeen geldt: hoe donkerder uw haar, hoe beter het effect.

Is het mogelijk álle haren te verwijderen?

Haren groeien in verschillende fasen. Na een lange groeifase gaat de haarfollikel, waar het haartje in groeit, in rust. Pas na weken tot maanden groeit er weer een nieuwe haar uit. De laser werkt alleen op de haren die in de groeifase zijn, wat betekent dat per behandelsessie slechts een deel van de haren effectief behandeld wordt. Voor een optimaal resultaat zijn dus meerdere behandelingen nodig.

Kunnen er weer haren terugkomen?

Door de laserbehandeling raken de haarzakjes permanent beschadigd en komen er dus geen haren meer terug. Wel kunnen in de loop van de tijd nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit weer nieuwe haren kunnen groeien. Dit is een natuurlijk proces en deze haartjes zouden ook spontaan ontstaan zijn in onbehandelde huid. Om het resultaat van de laser te behouden is elke één à twee jaar een behandelsessie aan te raden, waarbij de nieuwe haartjes worden aangepakt.

De behandeling

Met de GentleLASE Pro (Alexandrite laser) kunnen we heel gericht de meest fijne haartjes verwijderen. Hiervoor is het van belang dat uw huid gladgeschoren is. Dit moet voor de behandeling al gebeurd zijn. Aan het begin van de laserbehandeling zal uw huidtherapeut met vakjes op uw huid aangeven waar de laser moet ontharen. Omdat deze laser een uniek koelingssysteem heeft, is er geen gel nodig. De laserkop spuit namelijk heel snel een koelingsspray op de huid waarna direct een puls, laserflits, volgt. De spray werkt verkoelend en beschermt de huid. Dit zorgt er ook voor dat de behandeling niet heel pijnlijk is.

De te behandelen huid kan zo snel gelaserd worden. Het is mogelijk grote gebieden zoals oksels, bikinilijnen, maar ook hele armen, benen of zelfs de gehele rug te behandelen.

Waarin verschilt de Alexandrite laser van de zogenoemde ‘flitslampen’?

In verschillende klinieken wordt gebruik gemaakt van flitslampen voor ontharingsdoeleinden. Deze apparaten werken niet met laserlicht maar met gewoon intensief flitslicht. Dit licht bestaat uit verschillende golflengtes. Voor de ontharing zijn alleen bepaalde golflengtes geschikt. De overige golflengtes moeten worden uitgefilterd. Flitslicht is niet synchroon zoals laserlicht en gaat alle richtingen uit net zoals licht van een gewone lamp. Hierdoor dringt het minder diep in de huid door. Dieper gelegen haarwortels reageren dan onvoldoende, waardoor niet het gewenste effect ontstaat. De Alexandrite laser zendt uit op een zuivere golflengte van 755 nm en kan mede door zijn hoge vermogen ook dieper gelegen haarwortels bereiken. Hierdoor kan ook worden onthaard op plaatsen waar flitslampen afhaken. De lasertechniek is veilig en het aantal behandelingen is beduidend lager dan met flitslampen.

Zijn er bijwerkingen?

Na de behandeling is de behandelde huid iets rood en soms licht gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele uren, dagen. Soms zijn er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes. Ook deze verdwijnen weer vanzelf. Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven en een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren en littekens geven. Meld daarom uw medicijngebruik altijd aan de arts of huidtherapeute.

Worden alle behandelingen vergoed?

Veel behandelingen bij de Huid- en laserkliniek worden vanuit uw aanvullende verzekering vergoed door uw zorgverzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan het ontharen in het gelaat, acnetherapie of camouflage. Let op: er moet wel een medische indicatie zijn. De meer cosmetische behandelingen zijn voor eigen rekening. Informeer daarom altijd bij uw zorgverzekeraar.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek

  1. pdf Prijslijst Huid- en laserkliniek 441 kB Download

Meer vragen?

Nieuwsgierig geworden? Of wilt u meer informatie? Stuur ons dan een mailtje en plan uw intake gesprek.