Spring naar inhoud

Gebruik plaszakken na CT

U krijgt tijdens de CT-scan een contrastmiddel in een bloedvat gespoten. Dit middel gaat uw lichaam ook weer uit als u plast. Dat is ook de reden dat we u vragen wat extra te drinken na het onderzoek. U plast het dan sneller uit.

Milieuvriendelijker

We willen daarbij voorkomen dat het contrastmiddel in het rioolwater terecht komt, want het is moeilijk om het weer uit het rioolwater te zuiveren. Daarom vragen we aan u om de eerste vier keer na de CT-scan te plassen in de plaszak in plaats van in de toiletpot. Zo komt uw plas met het contrastmiddel niet in het rioolwater terecht. Dat is milieuvriendelijker! Die vier plaszakken krijgt u van de MBB'er mee na de CT-scan.

Hoe gebruikt u de plaszak?

De eerste vier keer dat u moet plassen (na de CT-scan), neemt u de plaszak mee naar het toilet. Daar plast u in de plaszak in plaats van in de toiletpot. LET OP: bij vrouwen moet de plaszak anders vastgehouden worden dan bij mannen. Zie daarvoor de instructie op de verpakking.

Na het vullen kan de plaszak gewoon bij het restafval in de afvalbak. Gooi de plaszak dus niet in de toiletpot.

Misschien lijkt het ongemakkelijk, maar plassen in de plaszak kost net zoveel tijd én is net zo schoon als plassen in de toiletpot. In de plaszak zitten namelijk heel kleine korreltjes die van uw plas een soort gel maken. Het wordt dus geen kliederboel. En de zak is groot genoeg om een ruime plas te kunnen bevatten. 

Het afvoeren van de plaszak via het restafval is overigens veel minder milieubelastend dan wanneer u na het onderzoek gewoon in het toilet plast en doorspoelt. 

We horen graag uw mening!

Heeft u de plaszak gebruikt? Ging dat goed? En bent u tevreden over de uitleg van de plaszak? Dat willen we graag weten. Want met uw antwoorden kunnen we het gebruik van de plaszak nog makkelijker maken. Laat uw mening horen en vul de online vragenlijst in. Op de verpakking van de plaszakken staat de link naar de online vragenlijst. Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

Tenslotte 

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen over de plaszak? Ga dan naar www.plaszakziekenhuis.nl.

Download PDF