Spring naar inhoud

Desimpactieschema voor kinderen van 2 - 4 jaar oud

Inleiding


Uw kind heeft last van obstipatie. Er moet daarom worden gestart met zakjes laxeerpoeder. Er zit nu echter zo veel ontlasting in de darmen (een prop) dat eerst zogenaamde desimpactie nodig is. Dit betekent dat de darmen van uw kind met hoge doseringen laxeerpoeder worden leeg gemaakt.

Desimpactieschema met Movicolon Junior/Forlax Junior


Hieronder vindt u het desimpactieschema; iedere dag wordt de dosering verhoogd tot een bepaald maximum. Het desimpactieschema duurt een week. Ook na dit desimpactieschema moet uw kind langere tijd doorgaan met de zakjes laxeerpoeder! Hoeveel zakjes uw kind dan moet gebruiken, als ‘onderhoud’, spreekt de kinderarts met u af.

Dag 1:     2 zakjes

Dag 2:    4 zakjes

Dag 3:    4 zakjes

Dag 4:    6 zakjes

Dag 5:    6 zakjes

Dag 6:    8 zakjes

Dag 7:    8 zakjes
 

De inhoud van één zakje laxeerpoeder moet worden opgelost in ongeveer 70 ml. water.

In principe is het het beste om de zakjes ’s ochtends aan uw kind te geven. Natuurlijk is dat bij een hoge dosering erg lastig; verdeel de zakjes dan over 2 of 3 keer.


Sommige kinderen vinden laxeerpoeder opgelost in water niet lekker; los de zakjes dan in iets anders op, bijvoorbeeld ranja, vla of pap.

Tot slot


De zakjes laxeerpoeder zijn dus echt voor een langere periode bedoeld, niet voor maar even of voor ‘zo nodig’. Schrik hier niet van; de darmen worden niet lui van de poeders, zoals vaak wordt beweerd! De door de obstipatie opgezette darm moet echt even de gelegenheid krijgen weer te normaliseren. Pas als het langere tijd goed gaat, mogen de zakjes laxeerpoeder (heel) langzaam afgebouwd worden. Als de zakjes te snel worden afgebouwd, is uw kind zo terug bij ‘af’!

Succes!

Download PDF