Spring naar inhoud

Trans uretrale resectie van de prostaat (TUR-P)

Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een trans uretrale resectie van de prostaat. Zo wordt ook een prostaatoperatie via de plasbuis genoemd. In deze folder leest u wat deze operatie inhoudt en hoe het wordt uitgevoerd.

Inleiding

U bent bij de uroloog geweest. Die heeft een aantal onderzoeken bij u gedaan en geconstateerd dat u een prostaatvergroting heeft. Door de prostaatvergroting heeft u plasklachten. Deze klachten kunnen bestaan uit: een slechte straal, het gevoel dat de blaas niet goed leeg komt, vaak plassen en/of ’s nachts meerdere malen kleine beetjes plassen.

Oorzaak


De plasklachten komen door een vergrote prostaat. De prostaatvergroting duwt de plasbuis dicht.


De ingreep

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang. U wordt daarna doorverwezen naar de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen. 

Met een prostaatoperatie (TURP) wordt er meer ruimte gemaakt voor de plasbuis.
De prostaatoperatie wordt via de plasbuis uitgevoerd. De prostaat wordt uitgeschraapt en het buitenste deel van de prostaat blijft zitten. Vergelijk dit met het uithollen van een appel vanuit het klokhuis waarbij de schil overblijft. Doordat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd, is er uitwendig geen wond, maar inwendig wel. Na de operatie heeft u een blaaskatheter of een supra-pubische katheter (katheter door de buikwand). Deze wordt 1 a 2 dagen na de operatie meestal verwijderd. Nadien kan er nog enige tijd bloed en bloedresten met de urine meekomen. Daarom moet u in de eerste weken na de ingreep goed drinken.

Nazorg

De eerste vier tot zes weken na de operatie kan er zo nu en dan bloedverlies optreden. De urine is dan donkergekleurd of rood. Dit is een normaal verschijnsel. Blijf zolang de urine donker of rood is goed drinken. Meestal gaat het bloeden na twee dagen vanzelf over. Zolang u goed kunt plassen is bloed in de urine niet gevaarlijk.

Het kan enige tijd duren voordat het ophouden van de plas weer lukt. Dit duurt soms vier tot zes weken. U moet enige tijd frequenter plassen. Ook de zaadlozing is anders. Het zaad verlaat na de ingreep het lichaam via de blaas. Normaal zorgt een spiertje ervoor dat het zaad via de plasbuis het lichaam verlaat. Door de operatie wordt de werking van dit spiertje teniet gedaan. Het kan voorkomen dat er impotentie optreedt na de ingreep.

Het is verstandig om ongeveer twee weken rustig aan te doen en geen alcohol te drinken. Vervolgens kunt u de normale activiteitien weer hervatten. U kunt autorijden en fietsen. Wel raden wij u aan om niet te lang te fietsen. Een vliegreis is tot aan de controle bij de uroloog minder verstandig.

Bloedverdunners

Bloedverdunners zoals Ascal en Sintrom moet u voor de ingreep stoppen met innemen. Er wordt met u afgesproken wanneer u deze medicijnen weer mag hervatten (de urine moet dan eerst weer helder zijn).

Verhinderd

Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling urologie, tel. (0512) 588 811. In uw plaats kan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF