Spring naar inhoud

Diagnostische en/of therapeutische flexibele uretero-reno-scopie

Inleiding

Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een afwijking aanwezig is in de nier of in de ureter (urineleider). De ureter is de afvoerende buis van de nier naar de blaas.


Is de afwijking een niersteen, dan kan deze worden verwijderd. Als de oorzaak van de afwijking niet duidelijk is, kan met een kijkprocedure in de nier worden gekeken. Bij deze ingreep wordt met een kleine flexibele camera (scoop), via de blaas in de urineleider (ureter) en in de nier gekeken. Dit heet ‘uretero-reno-scopie’, afgekort URS. In deze folder wordt kort uitgelegd wat URS precies is en hoe het wordt uitgevoerd.

Voorbereiding

Bloedverdunnende medicijnen zoals Ascal en Sintrom moet u van tevoren stoppen met gebruiken. Dit gebeurt in overleg met de uroloog. Een URS gebeurt onder algehele narcose maar kan soms met regionale (spinale-) verdoving (ruggenprik) plaatsvinden. Een ziekenhuis opname van 1 dag en eventueel 1 nacht is gebruikelijk.

Ingreep

U ligt op uw rug met opgetrokken benen. Via de plasbuis wordt de uretero-reno-scoop in de blaas en vervolgens in de leiding naar de nier geplaatst. De uroloog kan nu uw blaas en nier van binnen zien. De uroloog bekijkt of er een steen, een tumor (poliep) of een litteken aanwezig is.


Een steen kan direct met een kleine laser in stukjes worden getrild. Van een afwijking kan een biopt (hapje weefsel) worden genomen voor onderzoek. Aan het einde van de ingreep wordt een blaaskatheter achter gelaten.

Afwijking in de nier links

Soms wordt ook een inwendige katheter van de nier naar de blaas geplaatst. Dit is een dubbel J-katheter (voor meer informatie zie folder 'Dubbel J-Katheter'). Deze katheter wordt na enkele weken poliklinisch verwijderd via een blaasonderzoek. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Het is niet pijnlijk, maar geeft een beetje een vervelend gevoel.

Nazorg

De blaaskatheter wordt na enkele uren of de volgende dag verwijderd. De urine kan geruime tijd na de ingreep wat bloederig zijn. Eventuele koliekpijnen die na de ingreep kunnen optreden, zijn na enkele dagen meestal verdwenen. Als u thuis koorts krijgt en pijn in de zij moet u de polikliniek te bellen voor nadere instructies.


Risico’s en complicaties

Het is niet altijd mogelijk om in de ureter te komen. Soms is de ureter te nauw zodat de scoop niet verder kan. Dan wordt de operatie gestopt en wordt meestal een dubbel J-katheter geplaatst.
In zeldzame gevallen raakt de wand van de ureter beschadigd. Ook in dat geval wordt er een dubbel J-katheter achter gelaten. Soms is het noodzakelijk om zo'n beschadiging met een operatie te herstellen.

Tot slot

Deze brochure is een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de afdeling urologie, tel. (0512) 588 811.
 

Download PDF