Spring naar inhoud

Wat is TENS?

TENS betekent “Transcutane Elektrische Neuro-Stimulatie”. Met een gemakkelijk hanteerbaar apparaatje worden gericht gebieden van het lichaam elektrisch gestimuleerd. Daardoor kunnen verschillende soorten pijn worden verzacht. De TENS-therapie is wetenschappelijk onderzocht en wordt al vele jaren door deskundigen in de pijnbehandeling gebruikt.

Hoe werkt TENS?

Door de TENS-behandeling worden pijn onderdrukkende processen in het centrale zenuwstelsel geactiveerd. Op de pijnlijke plaats worden elektroden aangebracht, waardoor elektrische impulsen gaan. Dit activeert het pijncontrolesysteem in de hersenen. Hierbij wordt de vorming van lichaamseigen morfinen (de zogenoemde endorfinen) gestimuleerd, waardoor pijn vermindert en de doorbloeding wordt verbeterd.


De behandeling

Uw specialist meldt u aan voor de Tens-behandeling. Tijdens de eerste afspraak legt de fysiotherapeut de precieze werking van het apparaat uit, waarbij wordt doorgenomen welke programma’s en welke frequenties kunnen worden gebruikt.

Na een testperiode bespreekt u tijdens de vervolgafspraak of u baat heeft bij het gebruik van de TENS. In dat geval krijgt u de TENS definitief mee in bruikleen. Indien u geen baat heeft bij het gebruik van de TENS wordt het apparaat retour genomen.

Mogelijk zal er jaarlijks een vergoeding uit uw basisverzekering worden betaald voor het gebruik van de TENS. Daarnaast wordt de afspraak gerekend als een behandeling fysiotherapie. Neem contact op met uw zorgverzekering als u hierover meer informatie wilt ontvangen.

Download PDF