Spring naar inhoud

Dubbel J-katheter

Inleiding

Bij u is een opstopping is in de ureter (urineleider)geconstateerd, bijvoorbeeld door stenen. De ureter voert urine van de nier naar de blaas en een opstopping kan heftige pijnklachten(kolieken) geven.
Een mogelijke oplossing is het plaatsen van een dunne katheter(dubbel J-katheter) in de ureter om zo de afvoer van urine te vergemakkelijken. Hierdoor verdwijnen de pijnlijke kolieken. In deze folder wordt uitleg gegeven over de katheter.

De ingreep

Via de blaas wordt een dunne dubbel J-katheter in de nier geschoven. De ingreep duurt circa 15 minuten en wordt uitgevoerd op de operatiekamer met behulp van röntgendoorlichting. Tijdens het inbrengen van de dubbel J-katheter worden röntgenfoto’s gemaakt om deze te volgen. De ingreep wordt over het algemeen uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De plasbuis wordt met gel verdoofd.


Een kleine flexibele camera (scoop) wordt in de blaas gebracht. Op een monitor kan de operateur zien hoe de blaas er van binnen uitziet en waar de dubbel J-katheter  moet komen. Vervolgens wordt de dubbel J-katheter in de nier geschoven. Het inbrengen van de scoop in de blaas kan gevoelig zijn maar van de verdere procedure voelt u vrijwel niets.

Bij uitzondering wordt de bovenstaande procedure onder algehele narcose of spinaal (ruggenprik) uitgevoerd.

Het vervolg

Het plaatsen van de inwendige dubbel J-katheter  verhelpt de oorzaak van uw klachten niet. Hier wordt met u over gesproken. Deze dubbel J-katheter  kan blaasklachten geven zoals: vaak naar het toilet, branderigheid en/of bloed in de urine. Deze verschijnselen zijn onschuldig. Het is belangrijk om goed te drinken. Eventueel kunnen blaasremmers worden gegeven om de blaas wat rustiger te maken.

Verwijderen van de dubbel J- katheter

De arts spreekt met u af wanneer de dubbel J-katheter verwijderd wordt. De dubbel J-katheter  wordt verwijderd op de polikliniek Urologie door middel van een blaasonderzoek. Mocht het anders verlopen, dan bespreekt de arts dit met u.

Bij het plassen gaat de urine via de plasbuis naar buiten. Via de plasbuis wordt een flexibel buisje naar binnen geschoven tot in de blaas. De blaas wordt op de monitor in beeld gebracht om de dubbel J-katheter  te kunnen zien, waarbij de blaas iets gevuld wordt. Door het  flexibele buisje kan een paktangetje worden geschoven die de dubbel J-katheter  vastpakt. Daarna worden de kijkapparatuur en de dubbel J-katheter  in een keer verwijderd.  Dit kan even een kort vervelend gevoel geven in de buik-/flankstreek. Deze behandeling duurt in totaal ongeveer vijf minuten.

Heeft u een Black Star dubbel J-katheter dan wordt deze poliklinisch door de verpleegkundige van de poli verwijderd. Dit gaat door middel van een katheter met een magneet aan het uiteinde. Het is dan van belang dat u met een gevulde blaas naar de poli komt. Ga dus niet vlak van tevoren naar het toilet om te plassen. Het uiteinde van de blackstar heeft namelijk een magneetknopje welke in de urine moet liggen om hem gemakkelijk te kunnen verwijderen. Deze behandeling duurt ook ongeveer vijf min.

Na afloop van het onderzoek kunt u last hebben van een loze aandrang . Dit verdwijnt na enkele uren vanzelf. Ook kunt u een branderig gevoel ervaren bij het plassen, dit kan één tot twee dagen duren, en gaat vanzelf over. Na het onderzoek kunt u het beste  goed drinken. Het kan zijn dat u na het onderzoek wat bloed plast.

Na afloop spreekt de arts met u af wanneer de controle plaatsvindt.

Tot slot

Deze brochure is bedoeld als aanvullende informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de afdeling Urologie, tel. (0512) 588 811.

Download PDF