Spring naar inhoud

Binnenkort komt u naar de polikliniek dermatologie voor een krastest. Dit is een test om te onderzoeken of u allergisch bent voor bepaalde stoffen. In de dermatologie kennen wij twee soorten allergieën: verworven en aangeboren. Bij uw klachten denkt uw arts dat er een aangeboren allergie in het spel kan zijn.

Wat is dit voor allergie?

Een groot aantal mensen blijkt een erfelijke aanleg te hebben voor een allergie die zich kan uiten in de vorm van: hooikoorts, galbulten, constitutioneel (atopisch) eczeem of astma en bronchitis. Vaak hebben familieleden vergelijkbare klachten. Deze aanleg heet atopie. Als mensen met deze aanleg in contact komen met stoffen zoals graspollen, huisstofmijt, huidschilfers van hond of kat of, in zeldzame gevallen, met bepaalde voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren of opnieuw ontstaan. Deze stoffen noemen we allergenen. De krastesten zijn bedoeld om na te gaan of er bij u sprake is van een atopische (aangeboren) allergie.

Hoe gaat de allergietest (krastest) in zijn werk?

Kleine hoeveelheden van diverse allergenen worden in de vorm van een druppel op de huid van de linker- en rechterarm aangebracht. Via een krasje door de druppel heen wordt het allergeen in contact gebracht met de huid. De krasjes doen nauwelijks pijn. Na 20 minuten wordt de test door de arts afgelezen. Een eventuele allergische reactie is dan zichtbaar als een kleine jeukende, rode bult.

Opgelet

Om de allergietest niet te beïnvloeden mag u 3 dagen voor de test geen anti-allergie tabletten (= antihistaminica) slikken. Na de test mag u weer anti-allergie tabletten gebruiken. Informeer bij twijfel over de door u gebruikte medicijnen bij uw arts of apotheker. U mag op de dag van het onderzoek geen crème, lotion of zalf op de armen gebruiken. Astmamedicatie behoeft in het algemeen niet te worden gestopt.

Omdat u tijdens het onderzoek met ontblote armen in de wachtkamer moet wachten, is het aan te raden een T-shirt of een blouse met korte mouwen te dragen.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de poli Dermatologie.