Spring naar inhoud

Wethouder Pieter van der Zwan duikt in de wereld van Interne Geneeskunde, Oncologie en Vaatchirurgie bij Nij Smellinghe

Ervaringen, kansen en uitdagingen op onder andere het gebied van prehabilitatie: mentale en fysieke fitheid rond een operatie, zijn besproken met wethouder Pieter van der Zwan, van gemeente Smallingerland op maandag 15 april. Hij bracht een inspirerend werkbezoek aan de afdeling Interne Geneeskunde, Oncologie en Vaatchirurgie van ziekenhuis Nij Smellinghe. Om 7.00 uur precies, stapte hij in de schoenen van oncologieverpleegkundige Marjel om inzicht te krijgen in de dagelijkse gang van zaken op de afdeling.

Ontmoeting met patiënten
Het bezoek begon met de dagstart, waar de wethouder de kans kreeg om het team te ontmoeten. Onder begeleiding van Marjel maakte hij kennis met een aantal patiënten. “Interessant hoe ook de fysiotherapeut binnen het ziekenhuis hier alvast prehabiliteert” zegt wethouder Pieter van der Zwan. Deze ontmoetingen boden een uniek inzicht in het belang van voorbereiding en ondersteuning vóór behandelingen, iets waar Nij Smellinghe veel waarde aan hecht. Daarnaast kwam ook maar weer naar voren hoe belangrijk het netwerk is, zowel het persoonlijke netwerk van de patiënt als in de keten: “Hoe komt het met de patiënt die straks weer naar huis gaat? We spraken bijvoorbeeld een mevrouw die uitbehandeld is. Hoe komt zij weer thuis? En de meneer die aan zijn voet geopereerd wordt, is hij mobiel genoeg als hij straks naar huis mag en hoe kan hij zijn netwerk verstevigen? Dat is een interessant vraagstuk, ook aan de gemeente” vult de wethouder aan.

Prehabilitatie
Een mooi voorbeeld van praktijk, onderwijs en wetenschap is prehabilitatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en onderzoeken is de wethouder meegenomen in hoe een toegewijd team in Nij Smellinghe samenwerkt met de patiënten aan de mentale en fysieke fitheid voor en na de opname. Dit gebeurt met een plan op maat, dat past bij de wensen, behoeftes en mogelijkheden van de patiënt. Uit onderzoek en onze ervaring blijkt dat de patiënt door te prehabiliteren de kans op complicaties met 50% vermindert. En de kans op een snel en goed herstel juist enorm kan verhogen. Zo werken wij samen aan duurzame zorg.

Met eigen ogen
Het programma omvatte een diversiteit aan activiteiten. “Heel interessant en mooi om te zien hoe hard er gewerkt wordt maar ook mét het hart.” De wethouder nam deel aan een klinisch overleg met dagcoördinatoren, waar hij kon zien hoe verschillende disciplines samenwerken om de beste zorg voor de patiënten te waarborgen. Vervolgens nam hij deel aan het multidisciplinair overleg met de internisten, waar soms complexe casussen worden besproken en behandelplannen worden opgesteld. “Het was indrukwekkend om te zien hoe nauwkeurig en toegewijd het team werkt om elke patiënt de best mogelijke zorg te bieden”.

Inspirerend
Het werkbezoek van Wethouder Pieter van der Zwan was niet alleen educatief, het was ook inspirerend. Uit eerste hand kon hij ervaren hoe het ziekenhuis zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van de gemeenschap. Nij Smellinghe streeft ernaar om de gezondheidszorg in onze regio te blijven verbeteren en innoveren. Pieter van der Zwan eindigde zijn bezoek met het uitspreken van zijn waardering en respect voor het harde werk van het team waar hij mocht meelopen.  

Wethouder Pieter van der Zwan is verantwoordelijk voor de portefeuilles Welzijn en Gezond binnen de gemeente Smallingerland. Daarbij is hij vanuit FRIZA gemandateerd wethouder. In Friesland wordt samengewerkt aan het IZA onder de naam FrIZA (Fries Integraal Zorgakkoord). “Binnen IZA werken we samen aan gezonde zorg. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en het verwachte tekort aan zorgpersoneel zetten we volop in om de zorg in Friesland in stand te houden.”

Oncologieverpleegkundige Marjel in gesprek met wethouder Pieter van der Zwan
Oncologieverpleegkundige Marjel in gesprek met wethouder Pieter van der Zwan