Spring naar inhoud

Negen ziekenhuizen willen samen de klus klaren (interview AZNN)

'Als je elkaar kent en vertrouwt, ben je meer bereid het samen te doen.'

In Groningen, Friesland en Drenthe staan negen ziekenhuizen. Die ziekenhuizen willen er allemaal voor zorgen dat de spoedzorg voor alle inwoners van Noord-Nederland beschikbaar en van hoge kwaliteit blijft. Tot een aantal jaren geleden regelden ziekenhuizen dat ieder voor zich. Inmiddels weten we dat samenwerking de sleutel is tot succes. En aan die samenwerking wordt hard gewerkt. Merel Waalkens (Manager Zorg en Bedrijfsvoering Cluster Acuut in het Ommelander Ziekenhuis Groningen) en Idi de Boer (ZVE manager Acute zorg en Operatiecentrum in Ziekenhuis Nij Smellinghe) zijn betrokken bij verschillende initiatieven op dit gebied en vertellen daar meer over. Lees onderstaand het volledige interview van het AZNN.

Elkaar leren kennen en een relatie opbouwen

Elkaar leren kennen en een relatie opbouwen

Merel: ‘Tussen de negen ziekenhuizen waait echt een andere wind dan een aantal jaren geleden. Samen willen we de klus klaren. Dat is mooi om te zien en soms ook spannend. Dan helpt het dat je structureel overleg hebt met elkaar, afspraken met elkaar maakt en van daaruit verder bouwt.’ Idi vult aan: ‘Een belangrijk aspect in het vergroten van invloed is de relatie die je met elkaar hebt. Als je elkaar kent en vertrouwt, ben je meer bereid het samen te doen. Dat moet je opbouwen en daar zijn we nu hard mee bezig. Zo hebben we met de zorgmanagers acute zorg van alle negen ziekenhuizen een structureel sectoroverleg georganiseerd en nemen de zorgmanagers deel aan verschillende coördinatieteams binnen het ROAZ (Regionale Organisatie Acute Zorg), waarbij ze de sector ziekenhuizen vertegenwoordigen. In het sectoroverleg bespreken we de onderwerpen die meegenomen worden naar de coördinatieteams. Daarnaast zijn er meerdere werkgroepen zoals de werkgroep 'Monitoring toegankelijkheid spoedzorg', waarin we beide deelnemen namens de sector.'

Monitoring toegankelijkheid spoedzorg

Waar de samenwerking heel zichtbaar is, is bij de monitoring van de toegankelijkheid van de spoedzorg in de regio. SEH’s hebben helaas met enige regelmaat te maken met time-outs: ze kunnen dan tijdelijk geen nieuwe patiënten aannemen omdat het te druk is. Met die time-outs zijn we samen aan de slag gegaan. We hebben spelregels afgesproken en registreren de drukte nu allemaal op dezelfde manier: met behulp van een stoplichtmodel. En die data delen we via het dashboard acute zorg van het Landelijk Platform Zorg (LPZ).

Wat levert dat op? Nu we op elk moment weten hoe druk het op elk van de SEH’s in de regio is, kunnen we patiënten sneller naar de juiste SEH geleiden. Zijn er meerdere SEH’s met een time-out tegelijk? Dan heeft het hoofd van dienst van de meldkamer mandaat om te beslissen waar deze patiënt naar toe gebracht wordt. Zo worden uitgebreide discussies voorkomen.

Ook kunnen we nu leren van elkaar. Omdat we allemaal op dezelfde manier registreren en die data beschikbaar maken, kunnen we analyseren hoe patiëntenstromen lopen en die gegevens gebruiken om time-outs te voorkomen.

We werken hierbij niet alleen samen als ziekenhuizen, maar ook met andere ketenpartners: zo loopt er in Groningen een pilot waarbij huisartsen inzicht hebben in de drukte op de SEH’s, zodat zij daar rekening mee kunnen houden bij het verwijzen van een patiënt. Ook wordt er gewerkt aan het beschikbaar maken van de gegevens voor de ambulancediensten.

Pandemische paraatheid

Over pandemische paraatheid hebben we met alle ROAZ leden van de ziekenhuizen ook afspraken gemaakt. Kondigt het RIVM een verhoogd risico op een bepaalde infectieziekte aan? Dan weten we nu al wat ons te doen staat. Hoe we registreren hoeveel patiënten er met die infectieziekte zijn opgenomen, hoe we die data delen. In Groningen, Friesland én Drenthe. Het enige dat we nodig hebben, is het startsein van AZNN.

Sectoroverleg ziekenhuizen

In het sectoroverleg ziekenhuizen zitten de zorgmanagers die verantwoordelijk zijn voor de acute zorg met elkaar aan tafel.

Het sectoroverleg draagt eraan bij dat we elkaar als ziekenhuizen kunnen vertegenwoordigen in de diverse werkgroepen en coördinatieteams (zoals bijvoorbeeld ‘samenwerken in de regio’ en ‘kwaliteit en toegankelijkheid’) die actief zijn in de regio. Dat scheelt een hoop overleg.

Ook bespreken we hoe we naast de acute zorg ook de acute zorgstromen, bijv. de geboortezorg goed kunnen vertegenwoordigen in het ROAZ.  Hierbij leren we van elkaar.