Spring naar inhoud

Mirabel procedure

Inleiding

U komt naar het ziekenhuis om een fibroadenoom te laten verwijderen met behulp van een holle naald die aangesloten is op een vacuümsysteem. In deze folder wordt kort uitgelegd wat de Mirabel procedure inhoudt en hoe het wordt uitgevoerd.

Doel van het onderzoek

Bij u in de borst is een fibroadenoom (goedaardige knobbel van klierweefsel en bindweefsel) vastgesteld middels een mammografie, echografie en biopsie van de borst. Door mogelijke klachten of groei van het fibroadenoom is, in overleg met u, besloten om het fibroadenoom te laten verwijderen. Met behulp van een holle naald die aangesloten is op een vacuümsysteem wordt het fibroadenoom reepje voor reepje verwijderd. Met echografie wordt gecontroleerd in hoeverre het fibroadenoom kleiner wordt en wanneer deze volledig verwijderd is.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op de rug op de tafel, mogelijk iets gedraaid met een kussen achter uw rug. De radioloog is met twee mammografielaboranten aanwezig bij het onderzoek. De radioloog zoekt met behulp van echografie het fibroadenoom in de borst op en zal de beste route naar het fibroadenoom bepalen. Deze route in de borst wordt verdoofd, daarna wordt er een klein sneetje in de huid gemaakt. De biopsienaald wordt ingebracht tot vlak achter het fibroadenoom waarna steeds reepjes weefsel van het fibroadenoom verwijderd worden door de holle naald. Dit is door de verdoving niet pijnlijk maar kan wel een wat trekkend gevoel in de borst geven. Door de radioloog wordt met echo continu gekeken in hoeverre het fibroadenoom kleiner wordt. Er wordt doorgegaan tot het fibroadenoom op het echobeeld (nagenoeg) niet meer zichtbaar is.

De reepjes weefsel worden opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek om nog een laatste keer te controleren of de verwijderde knobbel inderdaad een fibroadenoom is.

Na het onderzoek wordt de punctieplaats nog tien minuten afgedrukt om zwelling en een blauwe plek zoveel mogelijk tegen te gaan. Tot slot wordt een opgerold gaasje met een pleister als drukverbandje op de punctieplaats geplakt. Ondanks dit afdrukken kan er alsnog wel een bloeduitstorting ontstaan na het onderzoek. Dit kan geen kwaad.

De uitslag

Na ongeveer zeven dagen krijgt u de uitslag van het onderzoek van het weefsel van uw behandelend arts (chirurg).

Belangrijk

  • Sommige bloedverdunners zullen, afhankelijk van de dosering, tijdelijk gestopt moeten worden. Mocht dit nog niet met de chirurg besproken zijn en u gebruikt ze wel: graag vooraf contact opnemen met de polikliniek Chirurgie (tel.: 0512 - 588 201).

  • Mocht u bekend zijn met een allergie voor Xylocaïne (1%Adrenaline) ook graag contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.

  • Het kan voorkomen dat er een blauwe plek ontstaat op de plaats waar het fibroadenoom verwijderd is. Ook kunnen er na uitwerking van de verdoving lichte pijnklachten optreden. Dit kan geen kwaad. U mag hier naderhand paracetamol voor nemen. Bij zwelling, ernstige roodheid of plotseling toenemende ernstige pijn van de borst is het verstandig om binnen kantooruren contact op te nemen met afdeling Radiologie en buiten kantooruren met de dokterswacht. Bij zeer ernstige zwelling 112 bellen (dit komt nagenoeg nooit voor).

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben

dan kunt u ze stellen voor aanvang van het onderzoek of u kunt telefonisch contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: 0512 - 588 201.

Vergeet u niet uw patiëntenpas mee te nemen?

Download PDF