Spring naar inhoud

Ergotherapie

De afdeling Ergotherapie van Nij Smellinghe behandelt zowel klinische als poliklinische patiënten. In deze folder wordt uitgelegd wat de ergotherapeut voor u kan betekenen.

Voor wie is ergotherapie bedoeld?

Ergotherapie is voor mensen van alle leeftijden. Zij hebben door een ziekte of ongeluk tijdelijke of blijvende beperkingen. Dit ervaren ze vooral tijdens het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Wat is ergotherapie?

De ergotherapeut helpt mensen met beperkingen of problemen in hun dagelijks functioneren weer zo zelfstandig en optimaal mogelijk alledaagse handelingen uit te voeren. Voor activiteiten die voor u betekenisvol zijn maar wel problemen geven worden samen met u praktische oplossingen bedacht. Het kan gaan om oplossingen bij het wassen en aankleden of bij uw maaltijd bereiden. Uiteraard heeft de ergotherapeut ook aandacht voor huishoudelijk werk, hobby’s en/of arbeid. De ergotherapeut kan ook adviezen geven over het gebruik van hulpmiddelen.


Wat doet de ergotherapeut?

Op basis van uw mogelijkheden en uw eigen inbreng stelt de ergotherapeut een plan op om normale alledaagse handelingen weer zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. Voorbeelden van alledaagse handelingen waarin u problemen kunt ondervinden:

  • Zelfzorg: douchen, aankleden, maaltijd bereiden, koffie zetten.
  • Verplaatsen: zowel binnen als buitenshuis.
  • Planning: grenshantering, structuur hobby's/werk.

Ook kan de ergotherapeut in de thuissituatie meekijken of er aanpassingen nodig zijn.

Hoe komt u in contact met de ergotherapeut?

  • Als u opgenomen bent, schrijft de behandelend arts op indicatie een verwijzing. De ergotherapeut gaat dan met u kennis maken en bespreekt met u de mogelijkheden voor een ergotherapeutische behandeling.
  • Uzelf, een hulpverlener of een familielid signaleert een probleem in het dagelijks handelen. Dan kunt u naar de ergotherapeut in het ziekenhuis worden verwezen door een specialist.

Voorbeelden van de behandeling

De ergotherapeut:

  • Observeert bijvoorbeeld het wassen, aankleden, eten of koffie zetten. Zo kunnen de problemen besproken en geoefend worden.
  • Geeft advies of de thuissituatie geschikt is om met ontslag te kunnen wanneer u bent opgenomen.
  • Oefent met u wanneer vaardigheden of activiteiten opnieuw of anders aangeleerd moeten worden.
  • Voert onderzoek uit om alle motorische en cognitieve problemen duidelijk in kaart te brengen.
  • Geeft advies over een stoel, rolstoel of zithouding.

Een praktijkvoorbeeld

Mevrouw de Vries, 56 jaar, is opgenomen in het ziekenhuis op de afdeling neurologie. Zij heeft een beroerte gehad. Mevrouw is niet in staat haar linkerarm en -been goed te gebruiken. Zij ondervindt hierdoor onder andere problemen tijdens het wassen, aankleden, het smeren en snijden van brood. De ergotherapeut maakt kennis met mevrouw. De ergotherapeut besluit het wassen en aankleden te observeren. Mevrouw krijgt praktische tips op welke manier zij weer kan leren zichzelf te wassen en aan te kleden. Dit wordt verder geoefend. Na overleg in het team wordt er besloten dat mevrouw naar het revalidatiecentrum gaat. Hier leert zij opnieuw huishoudelijke taken uit te voeren, boodschappen te doen, eten te koken en haar hobby’s uit te voeren. Verder is er een plan gemaakt zodat mevrouw weer terug kan keren naar haar werk. Na de revalidatieperiode is mevrouw, samen met haar echtgenoot, weer in staat om thuis zelfstandig te functioneren.


Vergoeding ziektekostenverzekering

Wanneer u poliklinisch bij de ergotherapeut komt heeft u recht op 10 uur ergotherapie behandeling per jaar. Dit wordt betaald vanuit de basisverzekering. Dit geldt niet wanneer u klinisch opgenomen bent. Dan valt de ergotherapie binnen de service van het ziekenhuis.

Bereikbaarheid

De ergotherapeut is bereikbaar via telefoonnummer (0512) 588 245
(poli fysiotherapie, routenummer 30) op maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur.

Download PDF