Spring naar inhoud

Greenstick en torus fractuur, de twijgbreuk

In deze folder geven wij u informatie over de behandeling van de polsbreuk van uw kind.
 

Er worden twee types beschreven, de torus fractuur en de greenstick fractuur.

De pols

Het polsgewricht wordt gevormd door de handwortelbeentjes in de hand en door de twee botten in de onderarm (het spaakbeen en de ellepijp)

De meeste twijgbreukjes zitten in het spaakbeen en soms ook in beide botten van de onderarm.

Bij kinderen is het bot veel buigzamer dan het bot van volwassenen. Het is omgeven door  een  botvlies wat bij kinderen dik en taai is.Je kan het kinderbot dan ook vergelijken met een jonge twijgtak / greenstick.

De breuk

De polsbreuk is een veel voorkomende breuk bij kinderen. In de meeste gevallen blijft het beperkt tot alleen het breken van het bot en blijft het botvlies intact. U kunt het vergelijken met het buigen van een verse tak of twijg. Aan de kant waar men naar toe buigt ontstaat een bobbeltje en blijft de schors intact terwijl aan de andere kant de twijg openbreekt en de schors beschadigd raakt. 


Torus

Als er alleen sprake is van een knikje, een bobbeltje in het bot dan noemen we dit een torusfractuur. Het botvlies is dan aan beide kanten nog intact.

Greenstick

Als er een knikje met aan de andere zijde ook nog een onderbreking van het botvlies is, dan noemen we dit een greenstick breuk. Een kleine knikstand van het bot wordt zo gelaten omdat het jonge kinderbot vanzelf weer recht groeit. Dit proces neemt een paar maanden tot een jaar in beslag. 


Alleen indien het een grote verplaatsing is wordt het bot weer recht gezet of moet uw kind worden geopereerd.

Behandeling

Zowel de torus - als de greenstick breuk genezen doorgaans zonder klachten. Uw kind krijgt een gipsspalk of een kleine brace. Mocht uw kind een mitella of een sling hebben gekregen op de spoedeisende hulp dan mag deze zodra de pijn het toelaat weer af worden gelaten.
 

De spalk of de brace moet uw kind twee tot drie weken dragen, afhankelijk van het soort breuk, dan mag u het thuis afhalen. Het is normaal dat de pols dan nog wat pijnlijk is bij bewegen, dit is stijfheid van de spieren. Uw kind mag de arm gewoon gebruiken maar nog niet meedoen met sport of dingen doen waarbij er een verhoogd valrisico is. Na nog eens twee weken is het bot stevig genoeg om alles weer te kunnen doen.


Schema greenstick fractuur


 

0-2 weken

  • sling verwijderen zodra de pijn het toelaat
  • brace of spalk nog blijven dragen
2-3 weken
  • brace of spalk verwijderen

3-5 weken
  • vrij bewegen van de pols

Na 5 weken

  • uw kind kan weer sporten en gymen

Schema torusfractuur


 

0-1 week

  • sling verwijderen zodra de pijn het toelaat
  • brace nog blijven dragen
1-2 weken
  • brace of spalk verwijderen zodra de pijn het toelaat
3-4 weken
  • vrij bewegen van de pols
Na 4 weken
  • uw kind kan weer sporten en gymen

Instructies

Volg de instructies op voor een zo goed mogelijke genezing:

  • De brace en sling houden de arm in een prettige positie.
  • Uw kind mag de sling of mitella afdoen zodra de pijn dit toelaat.
  • De brace of spalk mag na twee of drie weken worden verwijderd. Het is wel belangrijk dat uw kind de pols gaat bewegen om stijfheid van de pols te voorkomen.
  • Indien uw kind een brace heeft mag deze tijdens het douchen wel even af. Droog de arm wel goed af voordat de brace weer omgaat.

Controle

Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. Meestal geneest de breuk binnen enkele weken volledig.
 

Blijft uw kind klachten houden of functioneert de pols na een periode van oefenen nog niet goed dan kunt u contact opnemen met de gipskamer.


Bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 16.30 uur.

Tel: 0512 - 588 208.

Download PDF