Spring naar inhoud

Uroflowmetrie – blaasonderzoek bij kinderen

Binnenkort word je op de poli Kindergeneeskunde verwacht voor een onderzoek van de blaas (uroflowmetrie). In deze folder lees je waar, waarom en hoe het onderzoek plaatsvindt en welke voorbereidingen je moet treffen.

Hoe vind je de afdeling waar je moet zijn?

Je hebt een afspraak op de Polikliniek Kindergeneeskunde. Om hier te komen volg je route 42A. Neem je patiëntenpas mee!

Doel van het onderzoek

Een uroflowmetrie laat zien hoe je plast. De uroflowmeter geeft bijvoorbeeld aan of je plast met een krachtige straal, gelijkmatig, druppelsgewijs of met pauzes. Daarnaast meet de uroflowmeter hoeveel je plast. Deze gegevens zeggen iets over het functioneren van jouw blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een kinderurotherapeut of een doktersassistente.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet je een volle blaas hebben. Daarom is het belangrijk dat je anderhalf uur voor de afspraak ongeveer een halve liter drinkt en niet meer naar de wc gaat. Als je drinkt, duurt het namelijk nog zo’n anderhalf uur voordat de urine in de blaas is. De blaas hoeft niet overvol te zijn, een gevulde blaas is voldoende.
Neem voor de zekerheid een extra setje kleding mee.

Werkwijze

Voor het uroflowmetrie-onderzoek moet je op een soort stoel gaan zitten waar je op kunt plassen. Onder deze stoel hangt een trechter met een bakje waarin de urine opgevangen wordt. Als je plast, kunnen we met de uroflowmeter (dit is een soort plascomputer) zien hòe je plast.

Om een betrouwbaarder beeld te krijgen, is het belangrijk dat je plast zoals je gewend bent. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten en is niet pijnlijk.

Met jou wordt besproken of je tijdens het onderzoek alleen (of alleen met een ouder) wilt zijn.
Na het uroflowmetrie-onderzoek wordt met een scanapparaat en een beetje gel op je buik gekeken of alles goed is uitgeplast. Het is niet erg als er een beetje urine in de blaas achterblijft maar het is wel belangrijk dat je de blaas goed leeg kunt plassen. Ook dit onderzoek duurt slechts enkele minuten en is niet pijnlijk.


Tweede uroflowmetrie

Soms moet er na de eerste uroflowmetrie op dezelfde dag nog een tweede uroflowmetrie gemaakt worden (dit wordt duidelijk met je besproken).
Na de eerste uroflowmetrie moet je dan eerst weer een paar bekers water of ranja drinken (je mag ook je eigen drinken, zonder prik!, meenemen).
Daarna ga je weer naar de wachtkamer; als je dan weer moet plassen, meld je je bij de doktersassistente. Zij neemt je dan mee voor de tweede uroflowmetrie. 

Verhindering tijdig doorgeven

Als je om welke reden dan ook niet kunt komen, geef dat dan zo snel mogelijk door. Zo kunnen wij de opengevallen plaats in het spreekuur voor een ander kind gebruiken en een nieuwe afspraak voor jou maken. Telefoonnummer: (0512) 588 820.

Tot slot

Op de website van ziekenhuis Nij Smellinghe (www.nijsmellinghe.nl) kun je meer informatie vinden over de Polikliniek Kindergeneeskunde.


Wanneer je vragen of opmerkingen hebt, neem dan contact op met de Polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (0512) 588 820. 

Download PDF