Spring naar inhoud

Videocapsule-endoscopie

Inleiding

U komt binnenkort naar poli Maag-, Darm- en Leverziekten (route 139) van Nij Smellinghe voor een videocapsule-endoscopie.

Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt.

In deze folder kunt u lezen hoe het onderzoek verloopt. Als u na het lezen van de folder vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of aan een medewerker van de polikliniek MDL. Te bereiken op telefoonnummer 0512-588815. De behandelend arts is de arts die het onderzoek aanvraagt.

Wat is een videocapsule-endoscopie?

De videocapsule-endoscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van het maagdarmkanaal bekijkt. Het onderzoek gebeurt met behulp van een hele kleine camera die in een capsule is ingebouwd. U slikt de draadloze videocapsule door en de camera maakt twee keer per seconde een foto. Door de normale bewegingen (peristaltiek) gaat de capsule door uw hele maagdarmkanaal heen. Meestal verlaat de videocapsule binnen 24-48 uur uw lichaam met de ontlasting.

De videocapsule heeft de grootte van een grote vitaminepil: ongeveer 11 bij 27 millimeter. De meeste mensen kunnen de videocapsule zonder problemen doorslikken. Het onderzoek is pijnloos.

Videocapsule-endoscopie wordt met name gebruikt om de dunne darm te onderzoeken. De arts kan dit onderzoek voorstellen als hij vermoedt dat er een afwijking in de dunne darm zit. Ook wanneer er sprake is van onverklaarbaar bloedverlies via de anus kan de arts een videocapsule-endoscopie voorstellen. We spreken van onverklaarbaar bloedverlies als er geen afwijkingen elders in het maag-darmkanaal zijn gevonden.

Afwijkingen van de dikke darm, slokdarm en maag komen vaker voor dan dunne darmafwijkingen. De arts zal daarom meestal eerst een kijkonderzoek van de dikke darm (colonscopie), slokdarm en/of maag (gastroscopie) uitvoeren. Wanneer er niets uit die onderzoeken komt, spreken we bij bloedverlies van ‘onverklaarbaar’ bloedverlies. De oorzaak kan dan mogelijk in de dunne darm zitten.

Met behulp van de videocapsule-endoscopie kan de arts onder andere de volgende aandoeningen opsporen:

  • Ontstekingen in de dunne darm
  • Tumoren of poliepen in de dunne darm
  • Een bloeding in de dunne darm


Voor- en nadelen van videocapsule-endoscopie

Videocapsule-endoscopie is een duur onderzoek en het wordt niet in alle ziekenhuizen gedaan. Het kost bovendien veel tijd om alle beelden te bekijken en te analyseren. Een ander belangrijk nadeel van dit onderzoek is dat de arts geen stukjes weefsel (biopten) weg kan nemen. Ook poliepen kunnen niet direct tijdens het onderzoek verwijderd worden. Dit is allebei wel mogelijk tijdens een ‘normale’ endoscopie onderzoeken. Tijdens een gastroscopie (slokdarm- en maagonderzoek), colonscopie (dikke darmonderzoek) en sigmoïdscopie (kort darmonderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm) kan de arts wel biopten en poliepen wegnemen. Als tijdens een videocapsule-onderzoek een afwijking gevonden wordt, is vaak alsnog een scopie nodig.

Een voordeel van de videocapsule-endoscopie is dat het een pijnloos en niet belastend onderzoek is voor de patiënt. De arts zal altijd een afweging maken als hij een keuze maakt voor een bepaald onderzoek. Dit is afhankelijk van uw klacht, andere onderzoeken die zijn gedaan, de vermoedens van uw arts en uw lichamelijke conditie.


Voor het onderzoek

Overleg met uw behandelend arts indien u:

  • Antistollingsmiddelen gebruikt.
  • IJzertabletten gebruikt.
  • Diabetes Mellitus heeft of vanwege andere gezondheidsproblemen ’s ochtends medicijnen moet gebruiken.
  • Een inwendige defibrillator of pacemaker met defibrillator heeft.
  • Een hartoperatie heet ondergaan of in de afgelopen 3 maanden een kunstgewricht hebt gekregen.
  • Een darmstoma (colostoma of ileostoma) heeft.
  • Zwangerschap

Soms is het noodzakelijk dat u tijdelijk stopt met medicijnen. Stop nooit op eigen houtje, maar overleg altijd met uw arts.

Voorbereiding

In verband met nuchter zijn en eventuele niet lekker voelen/zwakte is het verstandig vervoer te regelen voor de heen- en terugreis.

Let op! Door het laxeren is de anticonceptiepil niet meer betrouwbaar.

Spoelvloeistof

Uw dikke darm moet voor het onderzoek leeg zijn. Om uw darmen leeg te maken is het nodig dat u een spoelvloeistof drinkt, PLEINVUE. Hierdoor komt de ontlasting op gang en krijgt u flinke diarree/waterdunne ontlasting.

Voorbereiding 

Vanaf 5 dagen voor het onderzoek mag u geen hele granen, mais, muesli, pitten, noten en zaden, jam en fruit  met pitjes (o.a. kiwi’s, druiven, aardbeien) eten.

Aanbevolen wordt licht verteerbaar voedsel zoals wit/licht bruin brood met magere vleeswaren, gekookt ei. stroop, jam. Rijp fruit. Aardappelen, witte rijst, mager vlees, vis of kip, bloemkool, broccoli, wortels. Vla, puddig of yoghurt.  

De dag voor het onderzoek:
 

06.00 – 15.00 uur: U mag een licht ontbijt en een lichte lunch nuttigen. Na de lunch mag u niets meer eten tot na het onderzoek!

15.00 – 18.00 uur: Heldere dranken drinken naar wens.

15.15 uur: U neemt 2 tabletten bisacodyl

18.00 – 19.00 uur: Inname 500 ml PLEINVUE dosis 1 (sachet dosis 1) afgewisseld met 500 ml heldere dranken.

19.00 uur: Rustperiode, u kunt heldere dranken naar wens drinken. Hoe meer u drinkt hoe schoner de darm!

Heldere dranken: water, heldere bouillon, thee (zonder melk), aanmaaklimonade, heldere dranken ( bv appelsap) zonder koolzuur en pulp. 

Licht ontbijt/lichte lunch: beschuit, wit of licht bruinbrood. Magere vleeswaren, gekookt ei, bouillon, vla, yoghurt, kwark of pudding.

De dag van het onderzoek:
 

............................................................................uur inname 500ml PLEINVUE dosis 2 ( sachet A en B), met afwisselend 500 ml heldere dranken. Hoe meer u drinkt, hoe schoner de darm.


U mag niets meer drinken na…………………........uur. Dit i.v.m. de sedatie.

instructies voor de bereiding van PLEINVUE

U heeft één verpakking PLEINVUE gekregen met daarin 3 sachets.

Dosis 1 is één groot sachet. Deze dosis heeft een mangosmaak. Deze dosis lost u op in 500ml water. Dit kan mogelijk 8 minuten duren, voordat het goed opgelost is.

Dosis 2 bevat twee sachets; A & B. Deze sachets zitten aan elkaar gelijmd en hebben samen een fruitdranksmaak. Beide sachets (A&B) lost u tegelijk op in 500ml water.

PLEINVUE inname tips

Om de inname van PLEINVUE makkelijker te maken, raden we het volgende aan:

Drink PLEINVUE gekoeld, voor een betere smaak

Drink PLEINVUE eventueel met een rietje, zodat de vloeistof wat verder in de mond komt.

Gebruik tussendoor sorbitolvrije kauwgom.

Start met een kopje warme thee voor u de tweede dosis PLEINVUE oplossing inneemt.

BELANGRIJK!!

Drink PLEINVUE rustig en in kleine slokjes op met eventueel een slokje water tussendoor. Houd u er rekening mee dat u na het laxeren nog enkele keren het toilet moet bezoeken. U mag het tijdstip van laxeren vervroegen als u dat een rustiger gevoel geeft

(i.v.m. misselijkheid, autorit of reis met openbaar vervoer).
Het is belangrijk dat u alle vloeistof drinkt, zodat de darm goed schoon is voor het onderzoek. Mocht de ontlasting na het laxeren nog niet helder (geel) van kleur zijn, drink dan één en zo nodig meerdere glazen water tot de ontlasting helder van kleur is.

Dit mag tot 2 uur voor het onderzoek! 

NB. Mocht het niet lukken met de voorbereiding, bel dan tijdens kantooruren met tel: 0512 588 815 poli MDL of na 16.30 uur met de receptie van het ziekenhuis tel: 0512 588 888.

Vervolgens meldt u zich om 8.00 uur met de patiëntenpas (van ziekenhuis Nij Smellinghe) op polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten route 139. Nadat u zich heeft aangemeld bij de aanmeldzuil, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer.

Vervolgens roept de VCE-verpleegkundige u op en zal zij een sensorriem (SensorBelt) om uw buik bevestigen. Deze moet over een katoenen hemd of katoenen t-shirt gedragen worden. De sensorriem wordt met behulp van een stekker gekoppeld aan een datarecorder, die alle beelden opslaat. U krijgt een “schoudertasje” om waarin de datarecorder zit. Als alles bevestigd is, krijgt u van de VCE-verpleegkundige de videocapsule. Deze is helemaal glad en kunt u met een beetje water doorslikken. Na het innemen van de videocapsule wordt u weer naar de wachtkamer gebracht. Na circa 1 uur wordt er gekeken of de capsule de maag heeft verlaten. Is dit het geval, dan mag u met leefregels naar huis. De videocapsule endoscopie duurt ongeveer 8-10 uren.

Het gehele onderzoek duurt 12 uur. Het bezoek aan het ziekenhuis, de afspraak zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen.

Na het onderzoek

U levert de dag na het innemen van de capsule de recorder om 8.00 uur weer in bij de poli Maag-, Darm- en Leverziekten (route 139).

De VCE verpleegkundige kan de opnames die de camera heeft gemaakt als een videofilm bekijken. De uitslag krijgt u binnen enkele weken via uw behandelend arts. De videocapsule-endoscopie is een veilig onderzoek om aandoeningen van de dunne darm op te sporen.

Download PDF