Spring naar inhoud

Echografie van de prostaat

Vragen voor het onderzoek

Omdat u een echografie van de prostaat ondergaat, vragen wij u de volgende vragen over de MRSA/BMRO bacterie te beantwoorden. Wij verzoeken u contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Urologie, indien u één van deze vragen met 'ja' beantwoordt.

  • Bent u drager van MRSA/BMRO?
  • Bent u de afgelopen 2 maanden opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling?
  • Heeft u de afgelopen 2 maanden verbleven in een zorginstelling met een MRSA/BMRO probleem of onbeschermd contact gehad met een MRSA  positieve patient?
  • Heeft u contact gehad met levende mestvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?

U komt naar het ziekenhuis om een echografie van de prostaat te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een echografie van de prostaat is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoeksmethode. Met onschadelijke geluidsgolven wordt een beeld van organen en weefsels op een monitor zichtbaar gemaakt.


Dit onderzoek gebeurt met een transducer. Dit is een echo staaf. De transducer zendt geluidsgolven uit die voor de mens onhoorbaar zijn. Het orgaan dat onderzocht wordt, weerkaatst de geluidsgolven (echo's). De echo's worden door de transducer opgevangen en via een computer omgezet in lichtpuntjes. Die lichtpuntjes zijn op een monitor te zien en vormen samen een beeld van het orgaan.

De inwendige echografie van de prostaat

Bij inwendige echografie wordt via de anus en de endeldarm de grootte, de aard en de vorm van de prostaat beoordeeld. Dit gebeurt met een vingerdikke echo staaf welke via de anus pijnloos wordt ingebracht.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de uroloog of de physician assistant.

Download PDF