Spring naar inhoud

Besnijdenis bij volwassenen – circumcisie

U komt naar het ziekenhuis om een circumcisie te laten uitvoeren. In deze folder wordt kort uitgelegd wat dit is en hoe het wordt uitgevoerd.

Uw behandelaars:

Dr. Jansen (Uroloog)
Dr. Smorenburg ( Uroloog)
Dr. Müller (Uroloog)

Dhr Beukens (Physician assistent)

Mevr Posthumus (Physician assistent)

Vragen voor het onderzoek


Omdat u een circumcisie ondergaat, vragen wij u de volgende vragen over de MRSA/BMRO bacterie te beantwoorden. Wij verzoeken u contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Urologie, indien u één van deze vragen met 'ja' beantwoordt.

  • Bent u drager van MRSA/BMRO?
  • Bent u de afgelopen 2 maanden opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling?
  • Heeft u de afgelopen 2 maanden verbleven in een zorginstelling met een MRSA/BMRO probleem of onbeschermd contact gehad met een MRSA positieve patient?
  • Heeft u contact gehad met levende mestvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?

Inleiding


U heeft met uw behandelaar besloten om een circumcisie bij u te laten uitvoeren. Een circumcisie is een besnijdenis. Hierbij wordt de hele voorhuid van de penis operatief verwijderd. Deze ingreep wordt door de physician assitant of de uroloog uitgevoerd. De meest voorkomende reden hiervoor is een te nauwe voorhuid. Gevolg hiervan kan zijn dat er moeilijkheden optreden bij plassen, pijn tijdens een erectie en geslachtsgemeenschap of een ontsteking van de eikel of voorhuid. Bepaalde godsdiensten schrijven besnijdenis van jongens voor. Ook zijn er ouders die bij hun zoon een besnijdenis wensen uit hygiënische overwegingen.

Voorbereiding


Bij volwassenen kan de ingreep poliklinisch onder lokale verdoving plaatsvinden. De penis wordt verdoofd door 2 injecties in de basis van de penis te geven. Afgeraden wordt om na de ingreep zelf auto te rijden. We raden u aan om ervoor te zorgen dat u naar huis vervoerd wordt. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u dat melden. In overleg met uw behandelaar moet u deze middelen voor de ingreep niet gebruiken.

De operatie


Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van Urologie en kunt in de wachtkamer wachten. U wordt opgeroepen en naar een onderzoekskamer gebracht. Na een kort inleidend gesprek met de behandelaar, vindt de ingreep plaats. U krijgt een lokale verdoving. Na de verdoving wordt de penis gedesinfecteerd, waarna de omgeving met steriele doeken wordt afgedekt. Tijdens de operatie wordt de voorhuid verwijderd. Aan de basis van de eikel worden oplosbare hechtingen geplaatst. Deze hechtingen lossen na ongeveer 7 dagen op en hoeven dus niet verwijderd te worden. De ingreep duurt ± 45 minuten. Na de besnijdenis is de eikel meestal onbedekt. Dit kan met name de eerste dagen zeer gevoelig zijn. Vóór de ingreep zijn er vaak verklevingen tussen de voorhuid en eikel. Deze worden tijdens de operatie losgemaakt. Hierdoor ziet de eikel er enkele dagen na de operatie nog rood en gezwollen uit. Na ruim een week ontstaat er geleidelijk een nieuwe huidlaag. Na de operatie wordt de penis verbonden, met vaselinezalf en steriele gazen.

Deze ingreep wordt uitgevoerd door de uroloog of de physician assistant.

Nazorg thuis


Na de ingreep is het verstandig de eerste dagen rustig aan te doen. U mag de volgende dag weer douchen. Gedurende de eerste dagen na de operatie wordt geadviseerd 2x daags het verband te verwisselen en zonodig na het plassen. Behandeling van het wondgebied is het schoon en vet houden met vaseline. Vaseline en enkele steriele gazen krijgt u van ons mee. Als de hechtingen verdwenen zijn mag u hiermee stoppen. U kunt enkele dagen niet werken. Geadviseerd wordt twee weken niet te sporten en te zwemmen en normaal ondersteunende onderbroeken te dragen (geen losse boxershort). U mag 6 weken geen geslachtsgemeenschap hebben.

Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Om deze pijn te bestrijden kunt u paracetamol tabletten nemen (zorg dat u die in huis heeft). Ook kunt u enkele dagen een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer. Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die kunnen gaan schrijnen. Eventueel kunt u dan baden in lauw warm water.

Complicaties


De mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms treedt een wondgenezingsstoornis op in de vorm van infectie of abces. Als de pijn steeds erger wordt, er pus of bloed uit de wond komt, de penis steeds dikker wordt of u koorts krijgt boven 38,5 Cº moet u contact opnemen met de behandelaar.

Controle


Dit is niet nodig of wordt zonodig met u afgesproken.

Verhinderd


Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling Urologie. In uw plaats kan een andere patiënt geholpen worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken, telefoonnummer 0512 588 811.

Tot slot


Deze brochure is een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelaar. Bijzondere omstandigheden kunnen voor wijzigingen zorgen. Dit vertelt uw behandelaar altijd aan u. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de afdeling Urologie. De afdeling Urologie is te bereiken op telefoonnummer

0512 588 811.

Download PDF