Spring naar inhoud

Verpleegkundig spreekuur Parkinson

Via de huisarts bent u doorverwezen naar de neuroloog en is er na onderzoek bij u de ziekte van Parkinson/-ismen vastgesteld. Hiervoor bent u nu onder behandeling bij de neuroloog. Daarnaast zijn er, ter ondersteuning van de mensen met de ziekte van Parkinson/-ismen, gespecialiseerde Parkinson verpleegkundigen aangesteld. 

Voorlichting, begeleiding en behandeling

Als u en uw naasten horen dat u de ziekte van Parkinson heeft, is er vaak behoefte aan meer informatie. De ziekte verloopt namelijk bij iedereen anders. De neuroloog start met de behandeling die erop gericht is dat u er in het dagelijks leven er zo weinig mogelijk hinder van ondervindt. De ziekte van Parkinson is niet te genezen. Vaak zijn er ook vragen over het omgaan met de ziekte in het dagelijks leven. De Parkinson verpleegkundige bespreekt met u uw vragen over de ziekte, de gevolgen van uw ziekte en hoe u hiermee om kunt gaan. Ook allerlei praktische zaken, zoals de lichamelijke verzorgen, sporten, huishouden, vervoer, financien en werk, studie en aanpassingen in huis kunnen besproken worden. Daarnaast geeft de Parkinson verpleegkundige uitleg over Parkinson medicatie en monitort zij de controles hiervan. Zij kan u tevens inlichten over de mogelijkheden van hulpverlening en kan u informeren over wet- en regelgeving.

Samenwerking

De Parkinson verpleegkundige werkt nauw samen met de neuroloog. Zij is uw eerste aanspreekpunt bij uw Parkinson zorg. Ook is er een goede samenwerking met de revalidatie arts en andere disciplines binnen Nij Smellinghe. In de regio is er een goede samenwerking met de ParkinsonNet behandelaars. De Parkinson verpleegkundige zorgt voor de verwijzing naar bijv. fysiotherapie, ergotherapie, dietist en logopedist.

Contact

Wanneer de diagnose ziekte van Parkinson is gesteld verwijst de neuroloog u door naar de Parkinson verpleegkundige. Binnen Nij Smellinghe zijn er 3 Parkinson verpleegkundigen; Siepy Hoekstra, Marjan Betten en Grietje Wierenga. Zij zijn telefonisch bereikbaar voor vragen of bij toename van klachten via polikliniek neurologie op telefoonnummer 0512 588823 of via de mail: parkinsonverpleegkundigen@nijsmellinghe.nl of via de Beter Dichtbij App van ziekenhuis Nij Smellinghe.

Waar meldt u zich

Het verpleegkundig spreekuur vindt plaats op de polikliniek neurologie, route 7. 

Gesprek

Een gesprek bij de Parkinson verpleegkundige neemt 30 – 45 minuten in beslag. Om zo goed mogelijk voorbereid op uw afspraak te komen, kunt u aan de volgende zaken denken:

  • Neem, zo mogelijk, partner of vertrouwd persoon mee.
  • Neem uw volledig (door arts of apotheek) ingevulde medicijnkaart mee.
  • Denk van tevoren na over de vragen die u hebt en over eventuele problemen die u ervaart. Schrijft u deze zo nodig thuis al op.
Download PDF