Spring naar inhoud

Wat is ACNES?


In Nederland heeft 1 op de 10 mensen last van chronische buikpijn. Bij ongeveer 25.000 mensen in Nederland blijkt ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome) de oorzaak van hun chronische buikpijn te zijn.

ACNES is een buikwandpijnsyndroom waarbij de zenuwtakjes van de voorste tussenribzenuwen bekneld zijn geraakt. Deze zenuwen komen uit het ruggenmerg en lopen door de buikspieren naar de buikwand. Daar zorgen ze voor het gevoel in uw buikwand en buikhuid. Afknelling van deze zenuwtakjes zorgt voor pijn. ACNES kan op vrijwel elke leeftijd optreden. Het kan acuut, maar ook geleidelijk ontstaan. U kunt af en toe milde buikpijn ervaren, maar ACNES kan ook leiden tot hevige onhoudbare buikpijn.

Symptomen


Over het algemeen is uw buikwand bij ACNES altijd wel gevoelig. De pijn verergert bij activiteiten waarbij de buikspieren worden gebruikt. Zoals bukken, overeind komen, gebogen zitten, sporten, huishoudelijk werk of wandelen. Zodra u ontspant, bijvoorbeeld door te gaan liggen, nemen de klachten af of verdwijnen ze zelfs. Het overgrote deel van de patiënten heeft ‘s nachts bijna geen klachten. Al kunnen sommige patiënten ook ’s nachts niet op hun aangedane zij liggen van de pijn. Met name bij ACNES in de bovenbuik kan de pijn voor misselijkheid zorgen. Sommige patiënten krijgen een opgeblazen gevoel en vinden hun buik dikker of meer gezwollen. Patiënten met pijn linksonder in de buik kunnen problemen met de ontlasting hebben. ACNES in de onderbuik is vaak ook erger bij een volle blaas. Na het leegplassen van de blaas voelt de buik weer beter aan. De huid rond het pijnpunt kan doof of juist gevoeliger aanvoelen.

Omdat de pijn altijd aan dezelfde kant zit, passen patiënten soms hun houding gaan zodat ze zo weinig mogelijk pijn ervaren. Dit kan resulteren in een scheve rug of voorovergebogen houding. Het dragen van strakke kleding kan door de pijn onprettig zijn.

Behandeling ACNES

Injecties tegen ACNES


Als de buikpijn veel invloed heeft op uw dagelijkse leven, kan de chirurg u een injectie met lokale verdoving geven. Als deze injectie de pijn doet verminderen, bevestigt dit de diagnose ACNES. Het verdoven van de pijnlijke plek kan tot veel opluchting leiden. Over het algemeen is de verdoving na een aantal uur uitgewerkt. Bij een deel van de patiënten werkt het pijnstillende effect langer door (soms wel dagen tot weken). Ongeveer 18% van de patiënten is blijvend pijnvrij na de eerste injectie. Patiënten bij wie de pijn wel terugkeert, krijgen meerdere injecties. Bij het herhaaldelijk (om de paar weken) zetten van de injecties, houdt het pijnstillende effect vaak langer aan. Ongeveer 30% van de patiënten is na meerdere injecties blijvend pijnvrij. De eerste injectie wordt in Nij Smellinghe altijd tijdens het eerste consult al gegeven. Diagnose en behandeling op één dag. 

ACNES operatie


Toch zijn er ook patiënten bij wie de injecties niet voldoende helpen. Aan hen wordt een operatie voorgesteld. Deze operatie wordt onder volledige narcose (of een ruggenprik, bij een operatie onder de navel), in dagopname, uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt het pijnpunt eerst nauwkeurig gemarkeerd. Daarna gaat de chirurg op zoek naar de afgeknelde zenuwtak(jes). De zenuwtakjes worden vervolgens doorgesneden (voorste neurectomie). De operatie leidt in ongeveer 70% van de gevallen tot het verdwijnen of behoorlijk verminderen van de pijnklachten.

Mogelijke complicaties na de operatie zijn:
• Nabloeding
• Wondinfectie
• Seroomvorming (ophoping van wondvocht onder de wond)
• Verergering van de pijn
• Terugkerende pijn

De herstelperiode na de operatie is ongeveer twee weken. Pas als de ergste wondpijn en de oorspronkelijke pijn zijn verdwenen, kan er over een geslaagde operatie worden gesproken. Dit is soms pas na 6 tot 8 weken duidelijk. Patiënten die geen baat hebben bij deze operatie of bij wie de pijn na de operatie weer terugkeert, komen voor nog een andere operatie in aanmerking. Bij die tweede operatie wordt de tussenribzenuw achter de buikspier doorgesneden (achterste neurectomie). Deze operatie leidt in 50% van de gevallen tot vermindering of het verdwijnen van de pijn.

Pijnpolikliniek


Mochten de injecties en/of operaties de pijn toch niet voldoende verminderen, dan kan het zijn dat de chirurg u naar de pijnpolikliniek van ziekenhuis Nij Smellinghe verwijst. Onze pijnspecialisten hebben veel ervaring in de behandeling van diverse pijnsyndromen.

Afspraak maken


Indien u of uw huisarts denkt dat u aan ACNES lijdt, krijgt u na verwijzing via uw huisarts een vragenlijst opgestuurd, daarna wordt een afspraak gemaakt voor een polikliniekbezoek in Nij Smellinghe.Dit kan een tijd duren door de wachtlijst die hier voor is. U kunt voor informatie van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur bellen naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (0512) 588 809. 

Wat vragen wij u mee te nemen? 

Neem bij het eerste bezoek in ieder geval uw agenda, legitimatiebewijs en zorgverzekeringsgegevens mee.
Vergoeding zorgverzekeraar ACNES-behandelingen in Nij Smellinghe worden door alle zorgverzekeraars vergoed. Meer informatie over vergoedingen kunt u aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

Download PDF