Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Borstkanker - Radiotherapie

Radiotherapie

Radiotherapie (ook wel bestraling genoemd) is de behandeling van kanker door middel van straling. Voor radiotherapie wordt meestal gebruik gemaakt van röntgenstraling. Deze is veel sterker dan de straling die gebruikt wordt voor het maken van röntgenfoto’s. Straling is onzichtbaar en niet te voelen. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling en heeft daarom alleen effect in het gebied dat door de stralenbundel(s) wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijk effect kan bestraling wel leiden tot algemene verschijnselen zoals moeheid.

Na een borstsparende operatie wordt bijna altijd bestraling geadviseerd, omdat dit de kans op het opnieuw ontstaan van een kwaadaardig gezwel sterk verkleint. Indien u een borstamputatie heeft ondergaan, hangt het van een aantal factoren af (met name de uitslag van het weefselonderzoek en uitzaaiingen in de lymfeklieren) of bestraling van de borstwand en lymfekliergebieden wordt geadviseerd.

Indien u naast bestraling tevens chemotherapie krijgt, hangt de volgorde van behandelingen af van de uitslag van weefsel en lymfeklieren.

Radiotherapeut

Voorafgaand aan de bestraling vindt meestal een kennismaking- en informatiegesprek plaats met de radiotherapeut. Hiervoor gaat u naar een bestralingsinstituut buiten uw eigen ziekenhuis (Leeuwarden, Groningen). Vervolgens stelt de radiotherapeut, aan de hand van eerdere gegevens (röntgenfoto’s, operatie en het ziekteverloop) en van het lichamelijk onderzoek, een behandelplan op.


De radiotherapeut bespreekt met u: 

  • waarom bestraling wordt geadviseerd,
  • hoe het behandelschema eruit ziet
  • wat de bijwerkingen kunnen zijn.
  • welke technische voorbereiding er nodig zijn.

De behandeling

De bestraling start enkele weken na de laatste chemotherapie of enkele weken na de operatie.

De bestraling vindt plaats op werkdagen en duurt meerdere weken. De behandelend arts, de radiotherapeut, begeleidt u tijdens de behandeling met radiotherapie. De afspraken met de radiotherapeut krijgt u via het bestralingscentrum.

De bijwerkingen 


De bestraling is pijnloos, wel reageren de huidcellen van het bestraalde gebied. 
De meest voorkomende bijwerkingen van bestraling zijn:

  • verkleuring van de huid in het bestralingsgebied,
  • af en toe stekende pijn in de borst,
  • vocht in van de borst
  • schilferen en/of vervellen van de huid
  • vermoeidheid

Indien er bijwerkingen optreden kunt u deze bespreken met de radiotherapeut van het bestralingscentrum.
 


Controle

Na afloop van de radiotherapie krijgt u een controleafspraak met de radiotherapeut. Verdere controleafspraken vinden afwisselend plaats met de radiotherapeut, de verpleegkundig consulent oncologie, de chirurg en (soms) de oncoloog.

Vervoer


U komt in aanmerking voor een vergoeding van de reiskosten voor taxi of eigen vervoer gedurende de bestraling. Informatie hierover kunt u krijgen van uw zorgverzekeraar, de verpleegkundig consulent oncologie en bij de receptie van het bestralingscentrum.
 

Aanvullende informatie kunt u lezen in de informatiefolder of op de website van het RIF (Friesland) of het UMCG (Groningen).

Download PDF