Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Borstkanker - Wat is borstkanker

Borstkanker


Zoals bij alle soorten kanker, is er bij borstkanker sprake van cellen met een ontregelde celdeling. Door deze ontregeling kunnen cellen zich ongeremd vermenigvuldigen en uitgroeien tot een tumor. Deze tumor kan uitgaan van de melkgangen (NST) of van de melkklieren (lobulair). Als de tumor niet wordt weggehaald en/of behandeld, zal deze steeds verder doorgroeien in gezond weefsel. De kans bestaat dat de kankercellen zich door het lichaam verspreiden en er uitzaaiingen ontstaan.

A melkgangetje 
B melkkliertje 
C uitgezet deel van melkgangetje om melk in op te slaan
D tepel
E vet
F grote borstspier
G borstkas met rib


Risicofactoren


Waarom de ene vrouw wel en de andere vrouw geen borstkanker krijgt, is vaak niet duidelijk.

Er kunnen bepaalde factoren van invloed zijn op het ontstaan van borstkanker. Deze risicofactoren worden onderverdeeld in erfelijke en niet erfelijke factoren.

  • Niet erfelijke factoren: hormonen, overgewicht, alcohol, ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging. 
  • Erfelijke factoren: in ongeveer 5-10% van alle gevallen van borstkanker spelen erfelijke factoren een rol. Er wordt gesproken van een familiaire vorm van borstkanker als er meerdere gevallen van borst en/of eierstokkanker in meerdere generaties in de familie voorkomen en/of waarbij de ziekte zich op relatief jonge leeftijd openbaart (jonger dan 45 jaar). De genetica, de wetenschap die de erfelijkheid bestudeert, houdt zich onder meer bezig met het onderzoek van DNA. Bij het DNA-onderzoek wordt erfelijk materiaal bekeken op defecten. Op dit moment zijn er enkele genen bekend waarin defecten aanwezig kunnen zijn (gen mutaties), waaronder BRCA1en BRCA2. Draagsters van deze genmutatie hebben een verhoogd risico op het krijgen van borst en/of eierstokkanker. 

De behandeling

Borstkanker is meestal goed te behandelen.

De verschillende betrokken specialisten zullen in een gezamenlijk overleg een behandelplan op maat adviseren. De chirurg zal dit voorstel met u bespreken en samen met u een besluit nemen. 

Uw behandeladvies kan bestaan uit één of meerdere behandelingen: 

  • Operatie
  • Radiotherapie (bestraling)
  • Chemotherapie
  • Hormonale therapie
  • Doelgerichte therapie

De mammacare-verpleegkundige


De mammacare-verpleegkundige is gespecialiseerd op het gebied van borstkanker. 

Zij begeleidt u en geeft voorlichting gedurende uw behandeling en u ziet haar terug tijdens de nacontroles.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op:

www.borstkanker.nl

www.kanker.nl

Download PDF