Spring naar inhoud

EMG onderzoek (Electromyografie)

U bent bij een specialist geweest. Die vindt het belangrijk dat u een EMG-onderzoek laat maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een EMG (Electromyografie) is.

Wat is EMG

Bij het onderzoek wordt de zenuwgeleiding gemeten. Dit gebeurt met elektrische pulsen. Soms kan het nodig zijn om ook de spier(en) te onderzoeken. Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Doel

Met het EMG onderzoeken we het functioneren van de spieren en zenuwbanen.

Voorbereidingen

Het is voor het onderzoek van belang dat u geen crème of bodylotion gebruikt op de te onderzoeken lichaamsdelen. Steunkousen en korsetten kunt u beter aflaten. Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.

Verloop van het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip met uw patientenpas bij de aanmeldzuil van de afdeling Functieonderzoeken (route 27).

Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een laborant(e). U wordt begeleid naar een badkamer. Hier worden afhankelijk van de vraagstelling uw armen en/of onderbenen opgewarmd. Het onderzoek is namelijk veel betrouwbaarder als de te onderzoeken lichaamsdelen warm zijn. Het water voelt warm tot zeer warm aan, zeker als uzelf wat kouder bent. Uw lichaamsdelen blijven ongeveer 15 minuten in het warme water. Na het afdrogen van de armen en/of benen wordt u naar de aangrenzende onderzoekskamer gebracht.


Uitvoering

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog, die wordt geassisteerd door een laborant(e).

U gaat op een onderzoeksbank liggen. Op of aan het te onderzoeken gebied worden plakelektroden of ringelektroden bevestigd. Vervolgens wordt met een stroompje uw zenuwen geprikkeld. Zo kan gemeten worden hoe de zenuwgeleiding is. Dit stroompje is voelbaar, maar over het algemeen goed te verdragen. Soms wil de neuroloog een aanvullend spieronderzoek doen. Met een naald wordt in de spier geprikt.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u zich weer aankleden. De neuroloog kan u na afloop van het onderzoek soms al iets vertellen over de voorlopige resultaten. De laborant(e) kan er geen uitspraken over doen.

Verhinderd 

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de poli Neurologie, tel. 0512 588 823. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF