Spring naar inhoud

Sportspreekuur

In deze folder wordt meer informatie gegeven over de mogelijkheden van het sportspreekuur in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Voor wie is het sportspreekuur bedoeld?

Naast alle positieve effecten van sporten is het helaas zo dat er ook blessures kunnen optreden. Om er voor te zorgen dat deze sporters zo snel mogelijk weer kunnen deelnemen aan de sportbeoefening en het arbeidsproces is een adequate diagnosestelling en behandeling een voorwaarde.

Het sportspreekuur is er voor mensen met verdenking op een ernstige acute sportblessure.

Ook sporters met een langer bestaande klacht met een ongunstig herstel of moeilijk te stellen diagnose zijn van harte welkom op dit spreekuur. 

Het sportspreekuur is een gecombineerd spreekuur met een orthopeed en een fysiotherapeut. Dankzij de samenwerking met andere disciplines zoals de afdeling radiologie kan snel en deskundig een goede diagnose worden gesteld en een adequate behandeling worden ingezet.

De doelstelling is de sporter zo snel mogelijk terug te krijgen op het oude niveau!

Wanneer is het sportspreekuur?

Het sportspreekuur is op woensdag. Voor een afspraak kunnen sporters contact opnemen met de afdeling Orthopedie, tel. 0512 588 805; een verwijzing van de huisarts is noodzakelijk. 
We streven ernaar de afspraak binnen enkele dagen te laten plaatsvinden (wachttijd is maximaal één week). Meestal wordt voorafgaande aan het sportspreekuur een röntgenfoto gemaakt die gelijk beoordeeld wordt. Indien nodig wordt verder beeldvormend onderzoek, zoals een MRI-scan of echo, zo snel mogelijk gemaakt. Als de diagnose is gesteld, wordt zo snel mogelijk met de behandeling gestart.

Verdere behandeling

In overleg met de sporter wordt de verdere behandeling en revalidatie besproken. Als een fysiotherapeutische behandeling nodig is, is het streven de sporter te laten revalideren bij een sportgeoriënteerde praktijk voor fysiotherapie bij hem/haar in de buurt. Er wordt een behandelvoorstel met de sporter besproken. Een schriftelijke overdracht wordt naar het huisadres van de patiënt gestuurd voor de behandelend fysiotherapeut.


Indien nodig kan de revalidatie plaatsvinden op de afdeling fysiotherapie binnen ziekenhuis Nij Smellinghe. Dit betreft dan over het algemeen de complexere aandoeningen, waarbij vaak operatief ingrijpen noodzakelijk is. De fysiotherapeut zal de revalidatie begeleiden waarbij de blessure en de specifieke sportspecifieke activiteiten centraal staan. Er is regelmatig overleg met de orthopeed.
 

De afdeling fysiotherapie beschikt over een ruime oefenzaal met hoogwaardige apparatuur. Zo is er de geavanceerde test module: de Keiser A420 (zie foto) Hiermee kunnen van sportspecifieke bewegingen gedetailleerde analyses gemaakt worden op het gebied van kracht, coördinatie en explosiviteit. In deze opstelling is deze module uniek in Nederland en draagt bij aan een optimale behandeling.

Betrokken specialisten

M. Boomars (fysiotherapeut)
E.P. de Groot (orthopeed)
L.A. Horta (orthopeed)

Download PDF