Spring naar inhoud

Ph-meting, informatie

Wat is een Ph-meting?

Een Ph-meting is een meting van de zuurgraad. De Ph wordt gemeten in de slokdarm. Er is namelijk een verschil tussen de zuurgraad van de slokdarm en de zuurgraad van de maag. Zou er regelmatig maaginhoud in de slokdarm terugvloeien (reflux), dan is dit aan te tonen via dit onderzoek.

Het onderzoek verloopt als volgt:


 

Voorbereiding
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u de avond voor het onderzoek na 22.00 uur niet meer mag eten, drinken en roken.

Het onderzoek
Hoe wordt de Ph gemeten? Er wordt een sonde (een dun slangetje) via de neus in de slokdarm geplaatst. Dit slangetje meet de zuurgraad in de slokdarm. Deze sonde moet ± 24 uur blijven zitten. Het inbrengen van de sonde voelt vervelend, maar doet geen pijn.
Als de sonde is geplaatst, voelt u hem zitten in de keel, daar moet u even aan wennen. Aan de sonde is een 'kastje' (registratieapparatuur) bevestigd, dat u aan een riem kunt dragen.

De registratieapparatuur
De uitleg hierover wordt gegeven door de verpleegkundige in het endoscopiecentrum.

Tijdens het onderzoek mag u eten en drinken zoals u gewend bent.

De volgende dag komt u weer naar de afdeling om de sonde te laten verwijderen en het kastje in te leveren.

De uitslag
De resultaten van het onderzoek worden in de computer verwerkt. De uitslag wordt door de dokter tijdens een (telefonische) poli-afspraak met u besproken.

De dag van het onderzoek


U kunt zich melden op het endoscopiecentrum. De verpleegkundige roept u dan voor het onderzoek binnen.

Vergeet niet om uw patiëntenpas mee te nemen.

Wanneer bepaalde gegevens niet meer kloppen, bijvoorbeeld de verzekeringsgegevens of uw adres, kunt u een nieuwe patiëntenpas laten maken bij de receptie van de poliklinieken.

Deze informatie wordt nog een keer herhaald wanneer u voor het onderzoek komt. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u bellen met het endoscopiecentrum via telefoonnummer (0512) 588 155.


Wij hebben voor u een afspraak gemaakt
op: . . . . . . . . . . . . .............  (dag en datum) 
om: . . . . . . . . uur (tijd).

Download PDF