Spring naar inhoud

Fractuurpreventie en osteoporosescreening na een botbreuk

Inleiding
U heeft iets gebroken en daarom  heeft u een hoge kans op botontkalking. Bij één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen ouder dan 50 jaar wordt botontkalking geconstateerd na een botbreuk.

Botontkalking
Botontkalking (osteoporose) betekent dat de botten brozer zijn. Botontkalking zelf geeft geen klachten. Als u  botontkalking heeft, dan is de kans groot dat u opnieuw iets breekt. Dit kan verschillende gevolgen hebben.

Ook kan het zijn dat u een ziekte heeft als oorzaak van de botontkalking.

 
Onderzoek
Omdat u iets heeft gebroken, heeft u een verhoogde kans op botontkalking. Wij vinden het belangrijk dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Daarom maken wij voor u de volgende afspraken:

  • Een afspraak bij de internist en als u ouder bent dan 70 jaar bij de geriater
  • Laboratoriumonderzoek
  • Een botdichtheidsmeting. Bij een botdichtheidsmeting wordt met behulp van röntgenstraling gemeten  wat uw botdichtheid is in uw heupen en rug.

Bovenstaande afspraken vinden plaatsen op één dagdeel. Na deze afspraken volgt  nog een afspraak bij de internist of geriater om alle uitslagen te bespreken. U krijgt mogelijk adviezen (bijvoorbeeld ten aanzien van bewegen of dieet) als er sprake is van  botontkalking. Mogelijk wordt ook medicatie voorgeschreven.

Meer informatie
Wilt u meer weten over botontkalking? Raadpleeg de website www.thuisarts.nl/botbreuken-en-botontkalking. Ook kunt u meer informatie vinden in de folder Osteoporose (botontkalking) van ziekenhuis Nij Smellinghe.

Download PDF