Spring naar inhoud

Evoked Potentials - SSEP- Somato Sensory Evoked Potential

U komt naar het ziekenhuis om een gevoelszenuwonderzoek, een Somato Sensory Evoked Potential (SSEP) te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat dit is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is Somato Sensory Evoked Potentials (SSEP)

Met dit onderzoek registeren we de reactie die in het centrale zenuwstelsel (ruggenmerg en/of hersenen) optreedt, wanneer de gevoelszenuwen aan een arm of been worden geprikkeld door middel van kleine elektrische schokjes.

Doel

Met het SSEP onderzoek sporen we mogelijke afwijkingen op in de zenuwgeleiding van de gevoelszenuwen naar de hersenen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek dient uw haar en huid zo schoon mogelijk en vetvrij te zijn. U wordt verzocht geen gel, haarlak of bodylotion te gebruiken, omdat dit de registratie verstoort.

Voor het onderzoek kunnen uw handen of voeten eventueel worden opgewarmd in warm water. Het onderzoek ‘SSEP’ duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.


Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen naar het ziekenhuis.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden met uw patientenpas bij de aanmeldzuil van de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een laborant(e). U wordt naar een onderzoekskamer gebracht. Afhankelijk van het te onderzoeken gebied wordt u gevraagd enkele kledingstukken uit te trekken en eventueel sieraden af te doen.


Vervolgens wordt met lijm of een kleefpasta enkele elektroden op uw hoofd, rug, nek en hals bevestigd. Om te zorgen voor een goed contact van de elektrode met de hoofdhuid, maakt de laborant(e) met een pennetje enkele ‘krasjes’ op de plaats van de elektrode. Daarna worden met kleine elektrische stroompjes de gevoelszenuw aan een arm of een been geprikkeld. Tegelijkertijd worden er metingen gedaan. Voor een betrouwbaar resultaat wordt elke meting in ieder geval één keer herhaald.

Als de metingen klaar zijn worden de elektroden en de lijmresten verwijderd. Het onderzoek is niet schadelijk. De stroomschokjes worden door een enkeling als onplezierig ervaren.

Na de onderzoeken


De resultaten van het onderzoek worden door de specialist beoordeeld. De laborant(e) kan er dus geen mededelingen over doen. 

Verhinderd of vragen


Op werkdagen kan u contact op nemen met de poli Neurologie, tel. (0512) 588 823. 

Download PDF