Spring naar inhoud

Blepharitis - ooglidontsteking

Wat is Blepharitis? 

Blepharitis is een ontsteking van de rand van het ooglid. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan, maar ook op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaak 

Talgklieren in de ogen produceren teveel vet. Dit vet kleeft aan de oogleden en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd.
In veel gevallen gaat dit gepaard met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig, droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor.


Als bacteriën, die normaal gesproken geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen, kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen 

De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden.
Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Soms komt aantasting van het hoornvlies door zweervorming voor.

Behandeling 

Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes. Aanbevolen wordt dit twee keer per dag te doen. Eerst de oogharen borstelen. Dit doet u met een met kraanwater natgemaakte wattentip om te 'weken'. Vervolgens verwijdert u met een droge tip de korsten en schilfers.
In ernstiger situaties moet het ooglid, nadat de oogharen gereinigd zijn, behandeld worden met oogzalf. Het is verstandig het ooglid ook in de wat rustiger fasen van de kwaal dagelijks te reinigen. Zo kan zoveel mogelijk de vet-verzuring wordt tegengegaan.

Download PDF