Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Dopplerflowmeting

U bent doorverwezen naar de afdeling Functieonderzoeken om een Dopplerflowmeting te laten uitvoeren. Deze folder geeft informatie over wat een Dopplerflowmeting is en hoe het onderzoek verloopt.

Wat is een Dopplerflowmeting

Bij een Dopplerflowmeting wordt de bloeddoorstroming in de slagaders van armen en benen gemeten. Ook wordt de bloeddruk van de armen en de onderbenen gemeten. Het meten van de doorstroming gebeurt met een penvormige transducer. De transducer zendt geluidsgolven uit die voor de mens onhoorbaar zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Doel

Met de Dopplerflowmeting sporen we mogelijke vernauwingen in de bloedvaten op.

Voorbereidingen

De armen en benen mogen niet ingezwachteld zijn. Verder zijn er geen voorbereidingen.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen naar het ziekenhuis.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling Functieonderzoeken. Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een laborant(e). U wordt naar een onderzoekskamer gebracht. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd om uw broek/rok/kousen en schoenen uit te doen. Daarna gaat u op de onderzoeksbank liggen. U krijgt banden om de armen en de onderbenen. Afwisselend worden deze banden opgepompt om de bloeddruk te meten. Daarnaast wordt de bloeddoorstroming gemeten. Dit gebeurt door de transducer op de huid bij het te meten bloedvat te plaatsen. Tussen de transducer en de huid wordt wat gel gedaan voor een goede geleiding van het ultrasone geluid.

U hoort een pulserend geluid dat veroorzaakt wordt door de bloeddoorstroming in de slagaders.
Het kan zijn dat u gevraagd wordt een stuk te lopen op een loopband. Na maximaal 5 minuten lopen wordt de bloeddruk aan de armen en de benen opnieuw gemeten.
Het onderzoek is onschadelijk.

Na het onderzoek


De resultaten van het onderzoek worden door de specialist beoordeeld. De laborant(e) kan er dus geen mededelingen over doen. 

Verhinderd


Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de receptie van de afdeling Functieonderzoeken, tel. 0512 588 809, keuze 1. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF