Spring naar inhoud

Bronchoscopie – luchtwegonderzoek

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een bronchoscopie te verrichten. Scopie betekent kijken. Bij dit onderzoek wordt dus in uw luchtwegen gekeken. In deze brochure krijgt u meer informatie over dit onderzoek.

Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, bespreek deze dan voor het onderzoek met uw arts.

Afspraak:

Dag  
Tijd  
Plaats Endoscopiecentrum, route 43
Behandelaar  

De bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek, waarbij op vrij eenvoudige manier veel aan het licht kan komen over de aard van uw klachten. Het doel van het onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen aan de binnenzijde van uw longen. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een verfijnd instrument, de bronchoscoop. Dit is een kijkinstrument, waarmee via een dunne buigzame slang de luchtwegen worden onderzocht.
De bronchoscoop heeft aan de bovenkant een kleine videocamera. Hierdoor is het mogelijk om het onderzoek op een televisiescherm te volgen. Tijdens het onderzoek worden soms ook foto's gemaakt. Zo kan de arts achteraf nog eens rustig naar de beelden kijken.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u minimaal 6 uur nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u dan niet meer mag eten en drinken. Medicijnen mag u wel blijven gebruiken. Neem de medicijnen in met een klein slokje water. Tijdens het onderzoek is het prettig om gemakkelijk zittende kleding te dragen. Indien u een gebitsprothese heeft, wordt deze uitgedaan tijdens het onderzoek.

Voordat het onderzoek begint, zal de arts uw keel en neus door middel van verdovingsspray en een gel verdoven. Deze verdoving heeft een bittere smaak en geeft u een gevoelloze keel en neus. Bovendien wordt er een verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld. Dit kan een hoestprikkel veroorzaken die na enkele seconden weer verdwijnt. Het slikken gaat nu moeilijker.

Vertel het uw arts als:

  • U allergisch bent voor geneesmiddelen of verdoving
  • U zwanger bent
  • U bloedverdunnende middelen gebruikt, zoals sintrom, marcoumar of ascal (ascal is aspirine)

Het onderzoek

Nadat de arts uw keel heeft verdoofd, wordt u verzocht om op uw rug op de onderzoekstafel te komen liggen. De arts brengt nu via de neus of de mond de bronchoscoop in uw luchtwegen.
De scoop gaat langs de stembanden en komt uit in de luchtpijp en de bronchiën. Tijdens het onderzoek kunt u gewoon doorademen.
De arts kan de binnenkant van de luchtpijp en de vertakkingen ervan bekijken. Soms wordt via de bronchoscoop wat slijm weggezogen en/of een klein stukje weefsel (een biopt) weggenomen.
Het kan zijn dat het nodig is om de luchtwegen te spoelen. Er wordt een water-zout-oplossing via de scoop ingespoten. Deze vloeistof wordt meteen weer weggezogen. Het materiaal wordt voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Hier wordt het onder de microscoop bekeken. De uitslag daarvan krijgt u later van uw behandelend longarts of huisarts te horen. Het spoelen van de luchtwegen en het nemen van biopten is pijnloos.
Het onderzoek neemt tussen de 10 tot 30 minuten in beslag.

Na het onderzoek

Het is belangrijk dat u het eerste uur na het onderzoek niet eet en/of drinkt. De verdoving van de keel is nog niet uitgewerkt en u zou zich dan kunnen verslikken. Het is ook mogelijk dat u voor korte tijd een geïrriteerd gevoel in uw keel hebt en wat moeilijk slikt. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, het verdwijnt meestal vanzelf binnen 1 tot 2 dagen.

Wanneer het onderzoek heeft plaatsgevonden met een roesje, blijft u na het onderzoek nog 1 à 2 uur op de uitslaapkamer van het endoscopiecentrum ter observatie.

Wij adviseren u na het onderzoek de rest van de dag niet zelf deel te nemen aan het verkeer. 

Na afloop van het onderzoek bespreekt de arts met u wat hij tijdens het onderzoek is tegengekomen. Als uw luchtwegen gespoeld zijn, kan het zijn dat u 's avonds koorts krijgt, of een pijnlijk gevoel bij het ademhalen. Dit is een normaal verschijnsel. Als het de volgende dag nog niet over is, neem dan contact op met uw longarts.

Als er stukjes weefsel via de bronchoscoop zijn weggenomen, is er een geringe kans op directe complicaties zoals bloedingen. In het algemeen is dit niet ernstig en gaat het vanzelf weer over.

Tot slot

Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen. Heeft u nog vragen over dit onderzoek, schrijf ze dan op.


U kunt hiermee terecht bij uw behandeld specialist, die ook de uitslag van het onderzoek aan u meedeelt en met u bespreekt.

Wilt u niet vergeten:

Bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw patiëntenpas mee te nemen.
Een nieuwe patiëntenpas te laten maken als uw gegevens zijn veranderd.
Bij verhindering tenminste een dag van tevoren contact op te nemen met de polikliniek longziekten: tel. 0512 588 816.

Download PDF