Spring naar inhoud

Flexibele Uretero Reno Scopie (URS)

U komt naar het ziekenhuis om een flexibele URS te laten doen. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een Flexibele Uretero-Reno-Scopie is en hoe het wordt uitgevoerd.

Inleiding


U bent bij de uroloog geweest. Die heeft onderzoek bij u gedaan en geconstateerd dat er bij u een steen aanwezig is in de ureter (urineleider). De ureter is de afvoerende buis van de nier naar de blaas. De steen blokkeert dus de afvoer van de nier naar de blaas. Deze steen kan via een ingreep worden verwijderd. Bij de ingreep wordt met een kijkertje (scoop), via de plasbuis en de blaas, in de urineleider gekeken.

Voorbereiding


Met bloedverdunnende medicijnen zoals Ascal en Sintrom moet u van tevoren stoppen, in overleg met de uroloog. Vaak wordt er kort voor de ingreep een röntgenfoto gemaakt om te zien of er iets veranderd is.


De URS gebeurt gewoonlijk onder algehele narcose maar kan soms onder regionale verdoving plaats vinden (ruggenprik). Hierdoor is een ziekenhuisopname van 1 à 2 dagen gebruikelijk.

Ingreep

U ligt op uw rug met opgetrokken benen. Via de plasbuis wordt de uretero-reno-scoop in de blaas en vervolgens in de leiding naar de nier geplaatst.
De steen kan met een tangetje worden verwijderd of met een laser in stukjes worden getrild. Aan het einde van de ingreep wordt er een blaaskatheter achtergelaten. Soms wordt er ook een inwendige katheter van de nier naar de blaas (dubbel J-katheter) geplaatst die na enkele weken in enkele minuten poliklinisch wordt verwijderd.

Nazorg


De blaaskatheter wordt na enkele uren of de volgende dag verwijderd. Om te controleren of er nog steenresten zijn achtergebleven wordt er soms na de operatie een buikfoto gemaakt. De urine kan geruime tijd na de ingreep wat bloederig zijn. Eventuele koliekpijnen die na de ingreep kunnen optreden, verdwijnen meestal na enkele dagen. Als u thuis koorts krijgt en pijn in de zij dient u de polikliniek te bellen voor nadere instructies.

Risico’s en complicaties

Het is niet altijd mogelijk om in de ureter te komen. Soms is de ureter te nauw. De scoop kan dan niet op de juiste plaats komen. De operatie wordt gestopt en er wordt meestal een JJ-katheter geplaatst.


In zeldzame gevallen raakt de wand van de ureter beschadigd. Ook in dat geval wordt er een inwendige JJ-katheter geplaatst. Soms is het noodzakelijk om zo'n beschadiging door een operatie te herstellen.

Verhinderd


Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling urologie, tel. (0512) 588 811. In uw plaats kan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF