Spring naar inhoud

Flowmetrie

U komt naar het ziekenhuis om een flowmetrie (plastest) te doen. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een flowmetrie is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is flowmetrie?

Flowmetrie is een plastest. Specifiek is het een ‘straalmeting’. Dit gebeurt met de flowmeter. De flowmeter is een instrument dat de kracht van de urinestraal meet en de hoeveelheid urine die wordt uitgeplast. De flowmeter staat in een speciaal daarvoor ingericht toilet.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u met een goedgevulde blaas op de polikliniek komt. Oefen thuis alvast, zodat u weet hoeveel u moet drinken om een goed gevulde blaas te krijgen. Voor iedere patiënt is dit weer een andere hoeveelheid. Wanneer u moeite heeft om de plas op te houden, adviseren wij om op de afgesproken dag iets eerder te komen. U kunt dan in het ziekenhuis nog wat extra drinken. Als u dan moet plassen dan kan de flowmetrie (plastest) vast gedaan worden. Let op: Heeft u een afspraak tussen 8.25 - 9.30 uur, ga dan 2 uur van te voren naar het toilet. U dient de ochtend urine wel uit te plassen. Hierna kunt u extra drinken en urine sparen.


Het onderzoek

Zodra u zich bij ons meldt (door uw patiëntenpas in het bakje te leggen) wordt u gevraagd of u al moet plassen. U wordt daarna zo snel mogelijk door de verpleegkundige opgeroepen. Nadat u geplast heeft, wordt een echografieonderzoek van de onderbuik uitgevoerd om te kijken of de blaas goed leeg is.

De uitslag

Na het onderzoek wordt de uitslag gelijk met u besproken.

Verhinderd

Als u verhinderd bent, verzoeken wij u dringend zo snel mogelijk contact met ons op te nemen via telefoonnummer 0512 588 811.

Wilt u nog meer weten over de flowmetrie? Vraag er gerust naar, wij geven graag antwoord op uw vragen.

Download PDF