Spring naar inhoud

Gastroscopie

Binnenkort wordt bij u een onderzoek van de maag uitgevoerd. Hiervoor gebruiken we een buigzaam kijkinstrument (de gastroscoop).

Voorbereiding voor het onderzoek

Het onderzoek kan alleen worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn.

  • Onderzoek voor 12 uur: u mag vanaf 24.00 uur 's nachts voor het onderzoek niet meer eten en drinken. Tot 2 uur voor het onderzoek is het toegestaan om een kleine hoeveelheid (rond 200 ml) heldere vloeistoffen te drinken zoals water, helder vruchtensap, koffie en thee zonder melk met eventueel suiker.
  •  Onderzoek nà 12 uur: u mag 6 uur voor het onderzoek een licht ontbijt bestaand uit een kopje thee zonder melk met een beschuitje. Daarna mag u niets meer eten en drinken. Tot 2 uur voor het onderzoek is het toegestaan om een kleine hoeveelheid (rond 200 ml) heldere vloeistoffen te drinken zoals water, helder vruchtensap, koffie en thee zonder melk met eventueel suiker. 

In beide gevallen mag u de dag van het onderzoek geen kauwgom kauwen of roken.

Het onderzoek

U hoeft zich voor dit onderzoek niet uit te kleden. Wel is het voor u plezierig als u nauwsluitende kleding om de hals (bijvoorbeeld een stropdas) kunt losmaken. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij op de onderzoektafel. Er wordt via de mond een buigzame slang in de slokdarm gebracht. Dat gaat bij vrijwel alle patiënten redelijk gemakkelijk. U slikt een paar keer en de scoop is in de slokdarm. U kunt tijdens het inbrengen en later vrij blijven ademen. De luchtweg is niet geblokkeerd.

Soms is het nodig om een klein stukje van het maagslijmvlies voor nader onderzoek weg te nemen. Het nemen van een biopt (stukje weefsel), zoals dit genoemd wordt, gebeurt via de buigzame slang (de scoop) en is niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek wordt wat lucht in de maag gebracht. Dat kan een wat opgeblazen gevoel geven.Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De dokter die het onderzoek uitvoert vertelt u na het onderzoek het resultaat.

Na het onderzoek kunt u met eigen vervoer weer naar huis.

De dag van de afspraak

U kunt zich op de dag van de afspraak melden bij de receptie van het Endoscopiecentrum, route 43 (1e verdieping). De assistente roept u dan voor het onderzoek binnen.

Vergeet u niet uw patiëntenpas mee te nemen? Als bepaalde gegevens niet meer kloppen, bijvoorbeeld de verzekeringsgegevens of uw adres, kunt u een nieuwe patiëntenpas laten maken bij de receptie van de poliklinieken. U wordt dan gevraagd uw identiteitsbewijs te tonen (ID-kaart, paspoort of rijbewijs).

Wij hebben voor u een afspraak gemaakt op:

.....................................................dag

.........................................................(datum)
om: ....................................................uur

Download PDF