Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Complementaire zorg in Nij Smellinghe

Wat is complementaire zorg

Complementaire zorg is aanvullende zorg door de verpleegkundige. Warmte en aandacht staan hierbij voorop. Het idee is dat u door afleiding of juist door ontspanning of concentratie uw ziekte of pijn anders gaat beleven. Daarbij probeert de verpleegkundige al uw zintuigen te benutten. Bijvoorbeeld door muziek, een massage of een prettige geur.

Complementaire zorg kan een uitkomst bieden om verschijnselen als pijn, angst, vermoeidheid, misselijkheid, slapeloosheid en onzekerheid dragelijker te maken.

Er worden vier vormen van complementaire zorg binnen Nij Smellinghe aangeboden:

  • Het luisteren naar muziek
  • Het gebruik van aromatische oliën
  • Het gebruik van warmte en kou
  • Het geven van hand- en voetmassage

Het luisteren naar muziek 

Het luisteren naar muziek is een vorm van ontspanning. Op de afdeling zijn verschillende cd’s met ontspannende muziek beschikbaar. U kunt ook uw eigen muziek meenemen.

Het gebruik van aromatische oliën 

Het gebruik van aromatische oliën is een andere vorm van complementaire zorg. Aroma’s worden ook wel etherische of essentiële oliën genoemd. Aroma vanwege de geur, etherisch omdat ze vluchtig zijn en essentieel omdat ze de essentie (het kenmerkende) van de plant zijn. Iedere olie heeft andere eigenschappen.


Op de afdeling kunt u gebruikmaken van aromatische oliën. De oliën zijn te gebruiken met een aromaverstuiver, geursteentjes, een voet- of handbad en een koude of warmte kompres.

Het gebruik van warmte en kou 

Het gebruik van warmte en kou is een vorm van huidstimulatie. Ze hebben invloed op de bloedcirculatie in uw huid en onderhuids bindweefsel. Hierdoor is de pijnintensiteit minder tijdens én na deze vorm van complementaire zorg.


Kou zorgt voor vernauwing van de bloedvaten, die verlichtend kan werken bij bijvoorbeeld een zwelling. Warmte zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor de spieren zich ontspannen.


Op de afdeling kunt u gebruik maken van een koud washandje, ijsklontjes in een washandje of handdoek, natte verbandgazen of een coldpack, een warme douche, een warm voeten- of handbad of een hotpack.

Massage van de handen of voeten 

Door massage wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Bovendien geeft het naast geestelijke ontspanning, een gevoel van welbevinden. Massage ontspant de spieren, vermindert stress en geeft meer energie. De massage kan worden gegeven met aromatische massage olie of met een neutrale olie.

Tot slot 

Complementaire zorg is een onderdeel van de verpleegkundige zorgverlening op de afdeling, maar kan niet onbeperkt en op elk willekeurig tijdstip worden aangeboden. De verpleegkundige zal altijd met u overleggen wanneer en hoe vaak de door u gewenste vorm van complementaire zorg verleend wordt.

Download PDF