Spring naar inhoud

Blaasonderzoek

U komt naar het ziekenhuis voor een blaasonderzoek. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een blaasonderzoek is en hoe het wordt uitgevoerd.

Vragen voor het onderzoek


Omdat u een blaasonderzoek ondergaat, moet u de volgende  vragen over de MRSA/BMRO bacterie  beantwoorden. Beantwoordt u een van deze vragen met ja, neem dan contact op met het secretariaat:

  • Bent u drager van MRSA/BMRO?
  • Bent u de afgelopen 2 maanden opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling?
  • Heeft u de afgelopen 2 maanden verbleven in een zorginstelling met een MRSA/BMRO probleem of onbeschermd contact gehad met een MRSA  positieve patient?
  • Heeft u contact gehad met levende mestvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?
     

Blaasonderzoek


Met dit onderzoek is het mogelijk om de blaas van binnen te bekijken. Bij het plassen gaat de urine vanuit de blaas door de urinebuis naar buiten. Via dezelfde urinebuis wordt een zeer dun metalen buisje naar binnen geschoven tot in de blaas. In de meeste gevallen wordt bij de man een flexibel buisje gebruikt.


Er wordt een glijmiddel gebruikt dat het slijmvlies in de plasbuis verdooft. Het instrument is voorzien van een kijker (camera) en verlichting. Hierdoor kan de uroloog, via de plasbuis, naar de blaas en bij de man ook naar de prostaat kijken.


Tijdens het onderzoek wordt de blaas gevuld met water. U voelt wat aandrang om te plassen. Het blaasonderzoek duurt ongeveer twee à drie minuten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de uroloog of physician assistant.

Na het onderzoek


Na afloop van het onderzoek kunt u last hebben van een loos aandranggevoel. Dit verdwijnt na enkele uren vanzelf. Verder kunt u nog een of twee dagen een branderig gevoel houden bij het plassen. Ook dat gaat vanzelf over.


Na het onderzoek kunt u het beste, een paar uur lang, veel drinken. Hiermee kunt u een blaasontsteking voorkomen. Het kan zijn dat u na het onderzoek rode urine plast. Dat komt omdat er wat bloed in de urinebuis is gekomen. Dat is niets bijzonders en na een paar uur is de kleur van de urine weer normaal.

De uitslag

Na het onderzoek wordt de uitslag gelijk met u besproken.

Verhinderd


Als u verhinderd bent, verzoeken wij u dringend zo snel mogelijk contact met ons op te nemen, telefoon secretariaat (0512) 588 811.
Wilt u nog meer weten over het blaasonderzoek? Vraag er gerust naar, wij geven graag antwoord op uw vragen.

Download PDF