Spring naar inhoud

Urodynamisch onderzoek

Vragen voor het onderzoek

Omdat u een urodynamisch onderzoek ondergaat, vragen wij u de volgende vragen over de MRSA/BMRO bacterie te beantwoorden.
Wij verzoeken u contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Urologie, indien u één van deze vragen met 'ja' beantwoordt.

  • Bent u drager van MRSA/BMRO?
  • Bent u de afgelopen 2 maanden opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling?
  • Heeft u de afgelopen 2 maanden verbleven in een zorginstelling met een MRSA/BMRO probleem of onbeschermd contact gehad met een MRSA  positieve patient?
  • Heeft u contact gehad met levende mestvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?

Inleiding

U komt binnenkort op de polikliniek urologie voor een urodynamisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt de functie van de blaas, de plasbuis en de bekkenbodem gemeten. In deze folder leest u wat een urodynamisch onderzoek is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?


Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. U hoeft dus niet met een volle blaas te komen.
Voor het onderzoek moet u ‘leegplassen’ op een gewoon toilet. Vervolgens meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de polikliniek urologie en neemt u plaats in de wachtkamer. U wordt opgeroepen door een verpleegkundige die u meeneemt naar een onderzoekkamer. Hier kleedt u zich van onder uit. Daarna neemt u plaats op een behandeltafel. Er wordt een echo gemaakt van de blaas om te kijken of er nog urine in de blaas zit. Vervolgens worden twee dunne meetkatheters ingebracht. Bij de vrouw één in de blaas en de ander in de vagina of in het rectum (=anus). Bij de man één in de blaas en de ander in het rectum (=anus). Deze katheters zijn aangesloten op een computer, die de werking van de spieren registreert. De beide katheters worden ingebracht met een verdovend glijmiddel. Verder worden er 3 stickers geplakt die de bekkenbodemspieren registreren. Eén sticker komt op het bovenbeen, de andere twee op de billen (rond de anus).

Na het inbrengen van de katheters wordt de behandeltafel in de zitstand gebracht en het toilet aangesloten. De blaas wordt nu langzaam gevuld met water. Tijdens het onderzoek moet u aangeven wat u voelt en moet u regelmatig hoesten. Wanneer u flinke aandrang heeft om te plassen, stoppen we met het vullen van de blaas. U mag dan plassen. De computer in het toilet registreert alle gegevens.
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur tot een uur. Het kan zijn dat u na het onderzoek nog enige aandrang heeft om te plassen. Dat verdwijnt na een tijdje vanzelf. Na het onderzoek maakt u een nieuwe afspraak om de test met uw arts te bespreken.

Vragen?

Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u ons gerust bellen, telefoonnummer polikliniek urologie (0512) 588 811

Verhinderd


Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling urologie, tel. (0512) 588 811. In uw plaats kan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Wij hebben met u een afspraak gemaakt op:

……………….…...…...…dag, om ……………......  uur

U meldt zich op de polikliniek urologie.


 

Vergeet u niet uw patiëntenpas mee te nemen?

Download PDF