Spring naar inhoud

Echografie van de prostaat – prostaatbiopsie

Vragen voor het onderzoek

Omdat u een echografie van de prostaat ondergaat, vragen wij u de volgende vragen over de MRSA/BMRO bacterie te beantwoorden. Wij verzoeken u contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Urologie, indien u één van deze vragen met 'ja' beantwoordt.

  • Bent u drager van MRSA/BMRO?
  • Bent u de afgelopen 2 maanden opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling?
  • Heeft u de afgelopen 2 maanden verbleven in een zorginstelling met een MRSA/BMRO probleem of onbeschermd contact gehad met een MRSA  positieve patient?
  • Heeft u contact gehad met levende mestvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?

U komt naar het ziekenhuis om een echografie van de prostaat te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een echografie van de prostaat is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoeksmethode. Met onschadelijke geluidsgolven wordt een beeld van organen en weefsels op een monitor zichtbaar gemaakt.


Dit onderzoek gebeurt met een transducer. Dit is een echo staaf. De transducer zendt geluidsgolven uit die voor de mens onhoorbaar zijn.

Het orgaan dat onderzocht wordt, weerkaatst de geluidsgolven (echo's). De echo's worden door de transducer opgevangen en via een computer omgezet in lichtpuntjes. Die lichtpuntjes zijn op een monitor te zien en vormen samen een beeld van het orgaan.

De inwendige echografie van de prostaat

Bij inwendige echografie wordt via de anus en de endeldarm de grootte, de aard en de vorm van de prostaat beoordeeld. Dit gebeurt met een vingerdikke echo staaf welke via de anus pijnloos wordt ingebracht.

Prostaatbiopsie

Een prostaatbiopsie wordt gedaan om het weefsel van de prostaat te kunnen beoordelen.
Dit onderzoek gebeurt via de anus. Met een naald wordt eerst het prostaatgebied verdoofd. Vervolgens wordt er met dezelfde naald enkele stukjes weefsel van de prostaat weggehaald. Na dit onderzoek is het mogelijk dat het wondje een beetje nabloedt (ongeveer 2 dagen), de urine wat rood van kleur is (ongeveer 2 dagen) en er wat bloed zit bij de ontlasting en het zaad (ongeveer 6 - 8 weken). Vermijd de eerste dagen inspannende werkzaamheden.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de uroloog of de physician assistant.


Als u bloedverdunnende medicijnen gebruik, is het belangrijk dit van tevoren te melden. In overleg met de behandelend specialist wordt dit eventueel gestaakt. We adviseren om na het onderzoek niet op de fiets of wandelend naar huis te gaan.

Antibiotica

Bij het maken van een afspraak voor de prostaatbiopsie krijgt u een recept voor 1 tablet antibiotica mee (Ciprofloxacine 500 mg). Met dit recept kunt u alleen naar de poliklinische apotheek van ziekenhuis Nij Smellinghe. U krijgt daar 1 tablet antibiotica, deze neemt u mee naar huis. Het antibiotica tablet neemt u 30 minuten voor het geplande onderzoek in.

De uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u na ongeveer tien dagen. Hiervoor maken we met u een afspraak. We adviseren u om iemand mee te nemen.

Bijwerkingen

Wanneer u in de dagen na het onderzoek het hoge koorts krijgt boven de 38 graden, dan dient u contact op te nemen met de polikliniek Urologie. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u de Spoedeisende hulp bellen en uitleggen dat u koorts heeft gekregen na een prostaatbiopsie.
Tel. Polikliniek Urologie: 0512 588 811
Tel. Spoedeisende Hulp: 0512 588 146

Verhinderd

Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling Urologie. In uw plaats kan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Wilt u nog meer weten over de echografie en/of de prostaatbiopsie? Vraag er gerust naar, we geven graag antwoord op uw vragen.

Download PDF